Социолози: ГЕРБ се стабилизира след скандала с апартаментите

Партията на Борисов има преднина от 1-2 процента пред БСП

Социолози: ГЕРБ се стабилизира след скандала с апартаментите

Като победител в предстоящите избори се очертава партия ГЕРБ, която има  около 2% преднина пред БСП, сочат резултатите от съвместно национално-представително проучване на "Маркет Линкс" и бТВ, проведено в периода 11-19 май.

През този месец данните показват обръщане на тенденциите, обясни социологът Добромир Живков. По думите му това се дължи на по-активната кампания на ГЕРБ, особено в лицето на премиера Бойко Борисов.

"Когато премиерът излезе и говори и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват", коментира Живков пред бТВ. Той отбеляза, че за обръщането на резултата трябва да се има предвид мащаба на кампанията и медийното присъствие на ГЕРБ.

ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО са сигурни, "Демократична България" на ръба

Според "Маркет Линкс" четири партии със сигурност ще успеят да изпратят евродепутати, като е много вероятно те да са и пет.

Петата партия е "Демократична България", а четвъртата – ВМРО, като преди тях на третото място е ДПС. Според проучването, ГЕРБ получава 29.6% от доверието на избирателите, БСП – 27.5%, ДПС – 6.9%, ВМРО-БНД – 5.7%, "Демократична България" – 4.7%.

Агенцията прогнозира избирателната активност да е близка до тази на последните избори за Европейски парламент или над 35%. Обикновено казваме, че ще гласуваме, но след това сме разколебани, отбеляза Добромир Живков.

България няма работещ контрол за еврофондовете, според над 3/4 от българите

Над три четвърти от българските граждани смятат, че в България няма добър и работещ механизъм за контрол на това как се изразходват средствата от еврофондовете, сочат резултатите от проучването. След скандалите "Апартаментгейт" и тези с къщите за гости, 52% от българите са отговорили с "не" на въпроса "Има ли контрол за изразходването на евросредствата?".

В този контекст нагласите към политическата класа като цяло няма как да бъдат добри, отбеляза още Добромир Живков. Оценката за работата на българските евродепутати е ниска, тя е малко над среден 3. По думите му гражданите не одобряват това, което виждат и дори някои от тях не си дават сметка каква е ролята на нашите представители в европарламента.

И "Тренд" отчита лек превес на ГЕРБ

И според проучване на изследователския център "Тренд", разпространено също в сряда, ГЕРБ успява да навакса в хода на кампанията има минимална преднина пред БСП, но в рамките на статистическата грешка.

Три партии партии със сигурност ще изпратят свои представители в Европейския парламент, а ВМРО е на ръба, показват данните на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа".

ГЕРБ има подкрепата на 31.5% сред всички, които са решили да гласуват. Подкрепата за "БСП за България" е 30.4%. ДПС е трета с 12.8%, а четвърта е ВМРО с 5.8%. Бариерата за изпращане на един представител в Европейския парламент е 5.9%.

Проучването на "Тренд" показва, че "Воля" на Веселин Марешки успява да покачи своя резултат до 4.8% от гласуващите. "Демократична България" има 4.2% подкрепа. Следват водената от АБВ "Коалиция за България" (2.4%), "Атака" (2%), "Патриоти за Валери Симеонов" (1.3%) и "Възраждане" (1.2%).

Всеки трети гласоподавател е решил да се възползва от преференциалното гласуване, а около 40% няма да го направят.

Проучването е национално представително. То е извършено в периода 11-17 май 2019 г. чрез проведени 1007 ефективни интервюта с граждани над 18-годишна възраст. Размерът на статистическата грешка е 3.1% при 50 процентни дялове.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019