Социолози менте лансират президентска партия

Социолози менте лансират президентска партия

ГЕРБ и БСП бележат спад, евентуална президентска партия ще е трета политическа сила. Това сочат данните на неизвестната досега агенция "Маркет рисърч", която за пръв път се "официализира" с "експресна анкета" сред 518 граждани, направена на 7-8 юли, веднага след инициирания от Георги Първанов дебат за политическата система в България.

Справка в системата ДАКСИ показва, че "Маркет рисърч" ЕООД е 100% собственост на румънската гражданка Стефания Труска, с предмет на дейност търговия с разнообразни стоки. Другото дружество с подобно наименование е "Капитал Маркет рисърч" ООД, което се занимава с капиталови и пазарни проучвания. Управител на тази фирма е Георги Драйчев, бивш изпълнителен директор на БФБ. Нито една от двете фирми не е посочила като предмет на дейност реализация на социологически проучвания.

Представители на утвърдени социологически агенции коментираха неофициално, че въпросната "Маркет рисърч" е "менте", а публикуваните данни от изследването – "провокация".

Активността на президента Първанов в дискусиите за въвеждането на мажоритарна избирателна система и предизвиканият от него дебат за промяна на избирателния модел му носят позитиви в очите на избирателите, посочва "Маркет рисърч". Доверието в държавния глава достига 66 процента според данните, цитирани от БТА.

Спекулациите за нова президентска партия вървят повече от година. Самият Георги Първанов отрича да има такива намерения.

Публичното оповестяване на "официални" данни за такава партия идват на фона на слухове за "тайно" проучване, поръчано от "червени" среди, чиято цел била да сондира шансовете на евентуална нова политическа сила, както и да идентифицира профила на нейните избиратели. В същото време през последните дни усилено се тиражират "достоверни" информации, че след предстоящия остър доклад на ЕК правителството на премиера Станишев ще падне и Първанов ще назначи експертен кабинет начело с Меглена Плугчиева.

Според данните на дебютиращата агенция, 63 на сто от запитаните одобряват идеята на Първанов за мажоритарен избор на поне част от народните представители, а 6.9 процента изявяват готовност да гласуват за евентуална президентска партия, ако тя си постави за цел цялостна промяна на политическия модел в България.

Посочва се също, че позицията на Бойко Борисов против включването на мажоритарен елемент в изборите се отразява на ГЕРБ. Партията продължава да води в политическите предпочитания на избирателите, но бележи лек спад за втори пореден месец. В началото на юли подкрепата за ГЕРБ е в рамките на 21.3 процента - позиция, която все още определя партията на столичния кмет като фаворит, но прави възможността за сформиране на самостоятелно правителство чисто теоретична, се посочва в съобщението.

БСП също губи електорална подкрепа като готовност да гласуват за нея заявяват 15.9 на сто от общия брой избиратели в страната, сочат данните. Ако се повторят на предстоящия вот, тези нива на подкрепа биха изравнили най-лошия резултат на партията на избори (2001 г.), коментират социолозите.

ДПС и "Атака" поддържат като цяло непроменeни нива на подкрепа от съответно 6.8 процента и 6.1 на сто - твърди ядра от поддръжници, гарантиращо им присъствие в следващото Народно събрание. Останалите партии регистрират нива на подкрепа под границата от 4 процента, сочат данните.

Според изследването правителството продължава да губи обществено доверие. Едва 21 на сто от избирателите имат положителна оценка за работата на кабинета, а 33 процента - за дейността на премиера Сергей Станишев.

Негативен ефект имат както повишенията на цените на тока, отоплението и горивата, така и натрупването на значителна инфлация от началото на календарната година, коментират "Маркет рисърч". Според тях недоверието към управлението се запазва изключително високо, нараства натискът за ограничаване на ръста на цените, за подобряване на здравеопазването, за борба с корупцията.

Констатациите на агенцията идват три седмици след безпрецедентните публични критики на президента Първанов срещу премиера Станишев и последващото "замазване" на конфликта с изявлението му, че настоящото правителство трябва да изкара мандата си, защото няма алтернатива.

Още по темата
Още от България