Социолози предричат нови избори и началото на края на Борисов

Премиерът седна директно на масата за преговори с оферта, която едва ли ще бъде приета

Сн. БГНЕС

Социолози и политолози прогнозират, че е много вероятно да се стигне до нови избори, като ключова роля ще има партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Според наблюдателите предложението на Бойко Борисов за експертен кабинет няма да бъде прието от другите партии и ще се върви към нов вот. 

Въпреки изборната победа на ГЕРБ социолози виждат края на политическата кариера на Бойко Борисов.

Началото на края

Социологът Цветозар Томов каза, че на изборите се е получил референдум "за" и "против" съществуващото управление в страната, който завърши с катастрофална загуба за ГЕРБ и политическите му съюзници. 

Той вижда два изхода от създалата се ситуация – единият е партиите, свързани с политическото статукво у нас от десетилетия, да направят кабинет.

"Те все още имат такава възможност. Възможна е тройна коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС. Това е единственият шанс на г-н Борисов да състави кабинет. Такъв кабинет българският народ не иска и ако той бъде съставен, на следващите избори избирателите ще накажат и трите формации. Но те имат легитимната възможност да обявят такъв съюз. Какви са шансовете за нещо такова, зависи от интересите на политическите играчи от тези три партии да останат във властта. Друг вариант ГЕРБ да участва в изпълнителната власт няма."

"Политическата кариера на г-н Борисов приключи. Останалото е агония", заяви Томов пред БНР.

Вторият вариант според социолога е да не бъде съставено правителство с мандата на ГЕРБ, а с мандата на "Има такъв народ". 

В този вариант е очевидно, че основните субекти, които могат да мислят за коалиция, са "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Може би с подкрепата на третата извънпарламентарна партия, която събра протестен вот вчера - "Изправи се! Мутри вън!" На тях не им е достатъчна подкрепата и аз виждам това като кабинет на малцинството, който може да бъде бламиран."

Слави Трифонов да състави правителство

Цветозар Томов е на мнение, че партията на Слави Трифонов трябва да се опита да състави правителство, защото сме в пандемия, при настоящото изборно законодателство изборите няма да бъдат честни, а трябва да се вземат и мерки срещу икономическата криза.

Бъдещият парламент трябва да избере кабинет поне до преодоляване на най-тежките последици от пандемията, каза той.

"Това ми изглежда най-логичният начин това да се случи – с втория мандат на г-н Трифонов. /…/ Г-н Борисов и партия ГЕРБ са излишни като партньори в едно такова действие, те само пречат. Това трябва да се случи, но без тях."

От изявленията на премиера разбираме, че той отправя призив всички да се присъединят към статуквото, отбеляза още Томов.  

Ако хората се почувстват излъгани от новите субекти в парламента, те ще излязат на улицата още през лятото, прогнозира социологът.

Цветозар Томов посочи, че разбиването на патриотичния, национал-популистки вот става по модела на разпиляването на вота за демократичната десница през 2017 година, а обединяването на патриотичните формации "може да се случи на евентуални следващи избори".

Ако се стигне до вариант този парламент да излъчи правителство с непродължителен  мандат и да се мисли за избори 2 в 1 наесен, с действащия президент трябва да се съгласуват персоналният състав и политиката на бъдещия кабинет, за да има плавен преход към служебно правителство, обобщи Цветозар Томов.

Офертата на Борисов

"Видяхме силен протестен вот с размяна на местата от предварителните прогнози между БСП и "Има такъв народ", коментира социологът Живко Георгиев пред бТВ.

По думите му голямата изненада е, че партия, която влиза за първи път в изборното пространство, директно заема второ място.

"Премиерът седна директно на масата на преговорите и сложи на нея офертата за експертно правителство, което трябва да носи отговорност за извеждане на България от здравната криза и усвояване на тези допълнителни помощи от Европа", коментира Живко Георгиев пред бТВ.

Социологът Кънчо Стойчев коментира пред БНР, че има нова картина в страната, доминира опозиционният вот.

Съотношението от лятото 2:1 в полза на опозиционно настроените български избиратели е останало и се е проявило на изборите, смята той. 

Вероятността да се стигне до нови избори е значителна, посочи Стойчев. 

"Новите избори са неизбежни. Въпросът е дали ще бъдат през служебен кабинет преди президентските избори, или след президентските избори." 

Изявленията на премиера Бойко Борисов от снощи според Стойчев имат два аргумента – излизане от медицинската криза и единство при завършване на процеса на разпределение на европейските фондове.

"Предложението е напълно разумно, но вероятността то да бъде реализирано е много ниска", коментира Кънчо Стойчев. 

По думите му Слави Трифонов не би подкрепил ГЕРБ и да "вземе такъв завой", защото избирателите му са го изпратили за друго в парламента и той има по-дългосрочна стратегия.

Три сценария

Политологът Петър Чолаков вижда три сценария. Най-вероятният към момента, според него, са предсрочни парламентарни избори и експертно правителство на президента Радев.

Вторият вариант, според Чолаков, е да има правителство, което да бъде формирано с мандат на някоя от тези парти, които до момента са били опозиционни. Той допусна мандат, реализиран от "Има такъв народ".

"За да се случи това нещо обаче, политическите партии, които ще конструират едно такова управление, трябва да се откажат от някои от принципите, които заявиха", смята политологът, допълвайки, че от тази гледна точка аритметиката би била трудна.

"Третият вариант е да видим това, към което призова Борисов – един вид правителство на националното спасение", допусна Чолаков пред бТВ.

Един от парадоксите на тези избори е, че формално ГЕРБ печелят, но всъщност са губещите, на мнение е социологът Стефан Георгиев.

"Общо взето това е вот срещу статуквото. Друг е въпросът вече, че сегашната очертаваща се конфигурация в следващото Народно събрание най-вероятно ще ни доведе до една мъртва хватка с много сложни възможности за съставянето на устойчив кабинет дългосрочно", каза Георгиев пред бТВ.

Той заяви, че тези избори са били много сложни за прогнозиране на първо място заради активността.

"В контекста на пандемия различните допитвания даваха различни маржове и различни отклонения", обясни социологът. 

На въпрос възможно ли е да се създаде кабинет без ГЕРБ и БСП Георгиев, заяви, че на този етап това не е възможно.

Едните се бореха за 60 млрд. другите – за бъдещето

Двата залога на тези избори ярко очертаха два полюса. Едни се бореха за 60 милиарда, други – мислещи стратегически – за бъдещето на България, коментира пред БНР професорът по политически науки Анна Кръстева. Според нея изборният резултат показва края на много тенденции.

"Край на мита за безалтернативността на ГЕРБ – гражданите отдавна знаеха за този край, искаха го, демонстрираха го по площадите през последната година. ГЕРБ се правеше, че не чува в името на огромните европейски средства. Край на политическата арогантност - ГЕРБ от една страна и ДПС, от друга. Макар че урокът от ГЕРБ още не е научен – в своето обръщение – отново монологично, без журналисти и възможност за диалог, Борисов беше арогантен. Арогантността да говориш за България, която българите не виждат. Страната, която в ЕС е най-бедна и корумпирана и която за 10 години управление не мръдва нито на йота. И да продължаващ да се държиш като носител на промяна!?", посочи тя.

По думите ѝ огромната загуба на БСП не е само партиен крах. "Цялото ляво политическо пространство се опразни. Нинова изпразни БСП от съдържание в последните няколко вота, сега я изпразни и от електорат. Бяха пропуснати важни дискусии. От системна партия БСП се превърна в малка партия без никакъв профил", смята проф. Кръстева.

Според нея има "европейска тенденция от агресивен национализъм към афективен патриотизъм" и край на ДПС като балансьор - също историческа промяна. Петото място отговаря реално на политическата тежест на тази партия, а не управлението да зависи от тях. Вотът е електорален и стана без конкурент като политическа сила – например ДОСТ или друг инженерен проект за турска партия, и без спорната и нехаресвана фигура на Делян Пеевски, смята проф. Кръстева.

Брокерите на ВМРО използваха реторика на омраза. Но очевидна не това се харесва на българските граждани. В противовес Слави Трифонов предложи възрожденски и други песни, които дават позитивно чувство сплотяваха българите като нация, обясни тя успеха на "Има такъв народ".

Най-голямата промяна е в яркия глас за бъдещето. Понятия, мотивация, които присъстваха по плакатите на протестите, смята още тя.

"Сегашната ситуация описвам като постдемокрация. ГЕРБ осъществи низходящата тенденция на демократичното ни развитие. Има институции, избори, партии, медии – повечето хванати за гърлото и изпразнени от съдържание.“, каза още проф. Кръстева.

"Мощната клиентела, която създаде ГЕРБ е на две нива – администрацията и близките фирми, които печелят проекти с еврофинансиране. Всички те възпроизвеждат клиентелистки вот", коментира тя

По думите на експерта по политически науки, формации като "Демократична България" се опитват да осъществят обратната тенденция и да върнат страната на едно по-високо демократично ниво – автентично европейско, по-зелено начало.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021