Социолози: Раздорите сред Патриотите осигуряват стабилно управление

Според институт ″Иван Хаджийски″ да си консерватор значи да си с ГЕРБ, да си либерал - срещу

Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. сн: Архив/БГНЕС

"Националистите се оказаха разделени от отношението си към… други нации. А колкото по-нестабилна е малката коалиция, толкова по-стабилна е голямата – защото Борисов ги разделя и така по-лесно менажира″. Такъв извод се прави в редовния политически анализ на социологическия институт "Иван Хаджийски", разпространен в четвъртък.

Според документа, с проруските си позиции лидерът на "Атака" Волен Сидеров печели в своята ниша. Дали водачът на НФСБ Валери Симеонов печели или не от своето поведение е спорно, но е безспорно, че ако доскоро създаваше впечатление по-скоро за тежест на управлението, Симеонов вече изпъква със своеобразното си присъствие. В анализа пише още, че третият лидер в ОП - Красимир Каракачанов, печели от ролята си на балансьор между партньорите си.

"Очертава се политологичен парадокс: колкото по-нестабилни са вътрешно Патриотите, толкова повече се стабилизират външно – във властта и в обществото. А и по-стабилна става коалицията с ГЕРБ - защото Борисов намира форми да комуникира с всеки от тримата поотделно, вместо да бъде изправен пред единната им позиция", казват от "Иван Хаджийски".

Консерватори vs. либерали

Институтът констатира също, че конкуренцията отляво по-скоро мобилизира ГЕРБ, но конкуренция отдясно ерозира подкрепата за голямата управляваща партия, затова и ГЕРБ се опитва да минимизира опитите за нова консолидация на т.нар. "градска десница". Това става чрез опит формацията на Бойко Борисов да култивира своя "консервативна десница" в периферията си. Целта е да се "подкопава облика на досегашната десница, която вече се дели на "консерватори" и "либерали". В нея да си "консерватор“ започна да значи "да си с ГЕРБ“, а да си либерал – обратното.

Според анализа ГЕРБ постига това разделение вдясно чрез публични изяви на институти, списания, клубове, интернет страници, партийни фигури и от ГЕРБ, и от старата десница, и от патриотите.

"Консерватизмът е опит за намиране на идеология около ГЕРБ и вписване в мощни европейски тенденции. Има и амбиция да се преобърне десетилетната НПО-доминация на либералите в публичната среда″, констатира анализът.

″С консерватизма се осигурява и излаз към национализма и ГЕРБ превзема територия на Патриотите. Демонстрира се, че ГЕРБ изразява настроенията и разбиранията на широки интелектуални кръгове, а и създава възможни комбинации с други партии (по оста СДС – НФСБ, но и ВМРО и не само)″, твърдят от института.

Според тях друга част от стратегията на управляващата партия е да се внушава, че "може и да не сме най-доброто, но нищо по-добро не е измислено".

Стабилността на социологическите показатели за подкрепа и "напрегнатата" международна обстановка помагат за това. В анализа се посочва още, че "продължаващата концентрация на медии и власт" насочва към извод, че дори да се явят "кандидати за алтернатива" - например Слави Трифонов, те трябва да бъдат одобрени и медийно "пуснати“ от управляващите.

Градската десница

Два варианта за т.нар. "градска десница" виждат от институт "Иван Хаджийски" на описания политически фон - или постепенно превръщане в присъдружна "консервативна“ периферия на ГЕРБ, или рязка опозиционност в името на политическото самосъхранение. Според анализа втората тенденция е водеща към момента.

"Не само вдясно, но и навсякъде вървят процеси на преструктуриране. Те са ускорени от упорито разпространяваните политически слухове, че до края на настоящата година предсрочните избори са неизбежни. Логиката на анализа показва, че засега това са само слухове", пише в анализа.

Левицата: популистиките позиция заглушават вътрешната опозиция

БСП все по-често заема позиции, доминиращи в обществените нагласи, по най-разнообразни теми. Със заемането на "популярна" позиция от БСП успяват да заглушат вътрешнопартийната опозиция, която остава в сянка.

Мобилизация в левицата показвали и обиколките на партийното ръководство в страната, и срещите на лидерката Корнелия Нинова в Западните Балкани, смятат от института.

Социалистите подемат различни инициативи и това създава впечатление за хиперактивност. Така обаче левицата често засенчва собствените си теми, гласи анализът.

За другата опозиционна по дефиниция партия - ДПС, от "Иван Хаджийски" смятат, че тя говори за избори, защото не ги иска.

"Интересът на ДПС от избори е минимален, първо, защото вътрешната консолидация след трусовете от предната година още не е постигната, и второ, защото още не е решен проблемът с евентуалното "обединение“ в нишата им″, твърдят социолозите.

Споделяне

Още от България