Социолози се обявиха срещу закриването на НЦИОМ

Представители на най-големите социологически агенции излязоха с позиция срещу намерението на председателя на парлaмента Михаил Миков да закрие НЦИОМ.

"Не можем да приемем, че въпрос от такава институционална и публична важност може да бъде еднолично решение. Социологията, приложена методологически и инструментално в изследванията на общественото мнение и политическите рейтинги, е утвърдена демократична ценност и неотменим публичен инструмент за реална демократичност, за публичен диалог и обратна връзка към властта - вече повече от 70 години в Европа. Всяко посегателство върху нейните институции и публичния ѝ авторитет може да се тълкува като посегателство над демокрацията", посочват социолозите.

Те заявяват още, че социологическите изследвания са необходим коректив за всяко демократично управление и важен източник на информация и предпоставка за вземане на ефективни управленски решения.

"Буди недоумение фактът, че председателят на Народното събрание по същество декларира, че този парламент и правителство нямат нужда от такъв демократичен инструмент. Народното събрание ще се откаже от институция, която бързо и коректно може да показва картината на общественото мнение по един или друг проблем, и това ѝ е работата, за разлика от частните социологически агенции, които едва ли веднага ще могат да откликнат на заявките на парламента, тъй като работят с различни поръчители и по-различни поръчки”, се казва още в декларацията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?