Социолози сочат голяма преднина на Кери пред Буш

Демократическият претендент Джон Кери би победил с голяма преднина сегашния президент на САЩ, републиканеца Джордж Буш, ако президентските избори се състоят днес. Това показа сондаж на Галъп по поръчка на Си Ен Ен и Ю Ес Ей тудей.

Сенаторът от Масачузетс би събрал 52 % от гласовете срещу 44 % за Буш и 2 на сто за независимия кандидат Ралф Нейдър.

През януари т.г. същият сондаж показа обратното - 55 % тогава отговориха, че биха гласували за Буш, срещу 43 % за Кери, отбелязва АФП.

Според последното проучване, 49 % от анкетираните американци одобряват работата на президента Буш, а 48 на сто - не.

Въпреки всичко обаче повечето анкетирани - 52 на сто смятат, че Буш ще бъде преизбран и само 42 % вярват, че Кери може да го победи.

65 % от американците заявяват, че състоянието на икономиката ще натежи повече върху избора им, отколкото резултатите от войната с тероризма. Едва 53 % мислеха така през януари.

Над половината - 54 процента, смятат за неуместно използването на кадри от атентатите на 11 септември 2001 г. в предизборните рекламни спотове на Буш, които бяха заклеймени от синдиката на пожарникарите и семейства на жертвите.

Дуелът за президенството, който де факто започна между Буш и Кери от една седмица, взима обрат към лична конфронтация, отбелязва АФП.

"Моят противник има силни убеждения, но те никога не траят много дълго", заяви президентът в понеделник в Далас, Тексас. На предизборно събрание във Форт Лодърдейл, Флорида, Кери пък се похвали, че има подкрепата на няколко чуждестранни лидери, които неофициално му казали, че искат той да спечели Белия дом. Те имат нужда от нова политика, макар да не могат да го кажат публично, каза Кери.

И двамата кандидати за новия президентски мандат са в Юга, който изигра ключова роля за републиканската победа през 2000 година. Първични избори на Демократическата партия има във вторник в четири южни щати - Флорида, Тексас, Мисисипи и Луизиана. Буш е в ранчото си в Тексас и ще участва в предизборни събрания за набиране на средства в Далас и Хюстън.

Споделяне

Още от Свят