Соцсбирка в дома на Дядото чертае план за "уволнение" на Станишев

Защо да не отидем на изборите с временно ръководство начело със Стефан Данаилов, пита депутат

Над 50 души социалисти, активисти на БСП от цялата страна, са се събрали в понеделник в къщата на Димитър Благоев – Дядото на столична улица "Лайош Кошут”, за да обсъдят бъдещето на левицата, съобщиха пред Mediapool част от организаторите.

 

Целта на срещата е била да бъдат обсъдени възможностите за свикване на заседание на конгреса на БСП, на което да бъде сменен лидерът на партията Сергей Станишев, още преди предсрочните избори на 5 октомври.

 

На неформалната сбирка са присъствали кметове, депутати и членове на Националния съвет, каза пред Mediapool народният представител Страхил Ангелов. Според него, ако пленумът на БСП не успее да събере необходимата подкрепа за свикване на конгрес, това ще лежи "на съвестта на членовете му".

 

"Ако не успеем да съберем необходимата подкрепа за заседание на висшия орган, ще започнем събирането на подписка", допълни още Ангелов.

 

Опцията, която депутатът лансира, е на изборите през октомври БСП да се яви с временно ръководство.

 

"Имаме нужда от безспорна фигура, която да бъде начело на партията. Какво пречи начело да застане Стефан Данаилов?", попита народният представител.

 

Междувременно още в неделя вечер стана ясно, че насроченото за понеделник заседание на Националния съвет се отлага. То ще се проведе в някой от следващите дни, когато евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев се върне от Брюксел.

 

Пленумът на Националния съвет на БСП "трябва да бъде подчинен еднозначно на съзнанието, че "БСП има нужда от промяна, от нова енергия", е написал в коментар за в. "Дума" Георги Пирински, също евродепутат, преди да се разбере, че заседанието няма да е в понеделник. Пирински обяснява, че промяна означава "скъсване със снишаването, със замитането и "мариноването" на станалите злокачествени проблеми на политическото и организационно функциониране на партията".

По думите му Сергей Станишев трябва да предложи конкретни решения, доказващи волята за именно такава промяна не на думи, а на дело. Това са според него рязко съкратен състав на Изпълнителното бюро, нов състав на Националния предизборен щаб с еднозначни отговорности на всеки член, годен да дава еднозначни указания за хода на кампанията, в т.ч. и на медийната. Новите отговорности на Станишев вече налагат той да предложи друг ръководител на щаба, който още на другия ден след пленума да го задейства с необходимата качествена промяна и нова енергия, завършва Пирински.

 

На пленума се очаква Станишев да представи пред съпартийците си промените в тясното ръководство на партията, които обяви, че ще направи вследствие на дългия "анализ" на изборния крах на евровота.

 

Вътрешната опозиция най-вероятно ще настоява за по-ранно заседание на конгреса и смяна на председателя, без да се чака редовното заседание на висшия форум, който трябва да одобри стратегията на БСП за явяване на предсрочните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България