”Сова Харис”: БСП има незначителна преднина пред ГЕРБ

Aко днес имаше парламентарни избори, ГЕРБ щеше да спечели 20.1% от доверието на българите, а БСП 19.9%, сочи социологическо проучване на ”Сова Харис” по поръчка на вестник ”Преса”.

В Народното събрание биха влезли още "България без цензура", ДПС, Реформаторския блок и "Атака".

Според февруарското проучване на Сова Харис на евроизборите ГЕРБ и БСП печелят по 6 мандата, ББЦ и ДПС - по 2 мандата, а РБ - един мандат. Все още не е ясно каква ще бъде избирателната активност за вота.

На въпрос за кого ще гласуват на евроизборите 47% от запитаните заявяват уверено предпочитанията си. На открит въпрос за електорални нагласи отговор дават около 62% от участниците, а на закрит, при който анкетираните отговарят от списък на конкретни отговори - 75% от избирателите.

От май до декември 2013 г. в изследванията е регистрирана известна преднина на социалистите. През последните два месеца обаче разликата се стопи. ГЕРБ успява да се наложи вдясно и стабилизира позициите си, сочи проучването.

Най-съществена промяна в електоралната подкрепа през последния месец се наблюдава при "България без цензура", ВМРО-БНД, ЗНС и движенията "Граждански контрол", "Сила", "Екогласност". Заявяващите, че ще дадат своя глас за тази формация са се удвоили.

Рейтингът на политическите фигури отново дава първо място на еврокомисаря Кристалина Георгиева с 43%. Следва я столичният кмет Йорданка Фандъкова - с 38% одобрение. Трети е премиерът Пламен Орешарски, когото одобряват 29% от българите, след него са президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова - и двамата с 28%.

Сергей Станишев и Бойко Борисов се ползват  с одобрение на 25% от българите.

Споделяне

Още от България