”Сова Харис”: ГЕРБ има 8% преднина пред БСП

ГЕРБ води на БСП с почти 8 процента, показва социологическо проучване на ”Сова Харис”, цитирано от БГНЕС. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП – 15.2%. Общо пет политически сили имат шанс да попаднат в следващия парламент.

На трето място е ДПС, за което ще гласуват 8%. То е следвано от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. Най-близо до 4-процентовата бариера от останалите е АБВ с 2.7%. Анализът на социологическата агенция показва, че разпределението на силите се запазва от европейските избори.

Изследването е направено в периода от 9 до15 юли 2014 година Проучването е реализирано по метода на стандартизираното ”face-to-face” интервю и обхваща 1000 души на територията на страната.

”Сова Харис” прогнозира, че е малка вероятността в следващия парламент да влязат националистически формации. За "Атака" биха гласували 1.3%, а за НФСБ – 1%. Общо 16.6% от хората не са решили за кого да дадат гласа си, а 17.7% директно заявяват, че няма да гласуват.

От "Сова Харис" предупреждават, че политическата обстановка в България е нестабилна, а структурата на политическите нагласи – неустойчива. Поради тази причина те казват, че проучването им трябва да бъде възприемано като ”ориентир”, а не като ”предизборна прогноза".

Споделяне

Още по темата

Още от България