"Сова Харис": Първи по рейтинг са президентът Радев и партията на Слави Трифонов

"Сова Харис": Първи по рейтинг са президентът Радев и партията на Слави Трифонов

Президентът Румен Радев се ползва с най-голямо обществено доверие (48%), следван от председателя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски (37%) и шоумена и лидер на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов (31%).

Това показват данните от проучване на "Сова Харис" по поръчка на в. "Труд", което е проведено в периода 19 - 25 август 2020 г. сред 1000 български граждани.

Доверието към премиера Бойко Борисов е спаднало до 20%, което е съотносимо с дела на симпатизантите на ГЕРБ.

Столичният кмет и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова (26.4%) и вицепремиерът Томислав Дончев (20.5%) имат по-висок рейтинг от Борисов.

Доверието в Мая Манолова пък е 24.6%. Сравнително висока степен на доверие получават и двамата основни конкуренти за председателския пост на левицата: Корнелия Нинова (16.9%) и Кирил Добрев (11.8%).

Съпредседателят на "Декомратична България" и лидер на "Да, България" Христо Иванов има 16.9% доверие. Рейтинг, който надвишава този на представляваната от тях партия, имат още Красимир Каракачанов (13.0%), Веселин Марешки (9.7%), Валери Симеонов (9.1%), Мустафа Карадайъ (7.9%), Румен Христов (8.0%).

Електорални нагласи

За редовни избори през март 2021 г., организирани от действащото правителство, са 35.5% от избирателите. За предсрочни избори, организирани от служебно правителство, са 47%.

Заявление, че са напълно сигурни, че ще гласуват, дават 54% от избирателите. Още 18% - че в известна степен са сигурни и вероятно ще упражнят правото си на глас.

Конкретен отговор за кого ще гласуват дават 64% от гласоподавателите.

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила със 17.8%, но според "Сова Харис" парията на премиера Бойко Борисов губи 3.5% от началото на юли. При коалиционния партньор в управлението ВМРО и обикновено подкрепящата мнозинството в парламента "Воля" също има известно понижение.

Декларираната подкрепа за БСП е 15.7%, което е нарастване с 3.5%. Най-голям е прогресът при "Има такъв народ" - с 4.9% спрямо юли. Това позиционира партията на Слави Трифонов като трета политическа сила с 10.1%.

Според "Сова Харис" подкрепата за ДПС е 5.9%, а "Демократична България" може да разчита на вота на 4.5% от избирателите, което удвоява политическата ѝ тежест. "Изправи се.БГ" на Мая Манолова получава 2.9%, което е с 1.5% повече от подкрепата ѝ през юли. За ВМРО пък пък биха гласували 2.4 на сто.

"Изправи се.БГ" заедно с АБВ и "Движение 21" биха могли да разчитат на 4.6%.

Вариант, при който ГЕРБ и БСП не присъстват в следваща управленска коалиция, е предпочитан от 36% от гласоподавателите. 19 на сто смятат, че е по-добре България да бъде управлявана от дясноцентристка коалиция с участието на ГЕРБ. За лявоцентристка коалиция с участието на БСП се обявяват 18%. Широка коалиция между ГЕРБ и БСП предпочитат 5%.

Доверие към партиите

Според "Сова Харис" по показателя "доверие" новата партия "Има такъв народ" стои най-добре от всичките си опоненти с 22.5%. Това се дължи на факта, че тази формация привлича симпатизанти от целия политически спектър, поясняват от агенцията.

При БСП има значително нарастване на доверието почти до 20%, като при това положение са изпреварили дори ГЕРБ, към която доверието е 18.8%.

При "Изправи се.БГ" доверието е 12.5%, а при Демократична България – 9.9%.

Доверие, което представлява потенциал за увеличаване на електоралната тежест, има още при ВМРО (9.5%), ДПС (7.7%), НФСБ (7.5%), "Воля" (5.9%) и АБВ (5.4%).

Нагласи за протестите и за ВНС

Според проучването безусловната подкрепа за протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев е 48%, като още около 25% симпатизират, но с известни условности.

Когато става дума за радикализиране на действията и проявата на гражданско неподчинение, по-голямата част от хората вече се отнасят с неодобрение - 46% срещу 38% одобряващи.

"Идеите, които премиерът извади на показ чрез предложението си за свикване на Велико Народно Събрание (ВНС), изместиха центъра на публичния дебат. По същество предложението му съдържа неща, които отдавна витаят в публичното пространство, но поради несъгласията на едно или друго политическо лоби, не намираха развитие до краен резултат. Представени пред широката общественост, без да се споменава първоизточника им, те получават одобрение от "квалифицирано" мнозинство", посочват от "Сова Харис".

Тезата, че главният прокурор трябва да бъде задължен да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца, се подкрепя от 84% от хората. Мандатът на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища трябва да се намали от 7 на 5 години според 81%. Предложението броят на депутатите в НС да бъде намален от 240 на 120 се подкрепя от 78%.

65% от анкетираните смятат, че трябва да се въведе задължително машинно гласуване. Дистанционно гласуване по Интернет и по пощата пък трябва да се въведе според 62на сто.

Идеята следващите парламентарни избори да бъдат за Велико Народно събрание не се възприема еднозначно - 32,5% са "за", докато 35% са "против".

Според 43 на сто от хората е достатъчно да се направят поправки в действащата конституция. 17% са на мнение, че трябва си остане действащият основен закон без промени, а 18% са считащите, че е необходимо да се приеме изцяло нова конституция.

Тези, които смятат, че основната цел на предложението на Бойко Борисов е поставянето на важните проблеми в страната за дискусия, са 22%. За 61% основната цел е печелене на време и оцеляване във властта.

Половината от анкетираните смятат, че първо управляващите трябва да подадат оставка, а после да се мисли какво да се прави. Несъгласие с тази теза изразяват 31%. 48 на сто смятат, че който и да дойде на власт, ще се справя по-добре. Несъгласие с това твърдение заявяват 29%.

През лятото на миналата година, преди да прекрати дейността си, ръководеният от бившия премиер Иван Костов Център за анализи и управление на рисковете публикува анализ, според който "Алфа рисърч" е най-достоверната, а "Сова Харис" най-недостоверната социологическа агенция за последните 10 години

Споделяне

Още от България