Сова Харис: Пет партии ще имат преставители в Европарламента

Пет партии биха излъчили евродепутати, ако изборите за Европейски парламент бяха днес, показват данните за изборните нагласи на българите от проучване на "Сова Харис” по поръчка на вестник „Преса”.

Според резултатите от изследването за БСП биха гласували 19,2%, за ГЕРБ – 17,0%, за ДПС – 6,2%. На четвърто място се подрежда "България без цензура" с 5,5%, а на пето - Реформаторският блок с 4,1%. „Атака” не се споменава в проучването.

По-малко от месец преди изборите за ЕП малко над 58% от хората декларират, че ще гласуват, показва още проучването "Сова Харис". Ако реалните гласоподаватели в България са около 5 800 000 души, това означава, че до урните ще стигнат около 3 400 000 души. Подобна масовост на вота обаче се постига обикновено на парламентарни избори, а при европейските избори е традиционно по-ниска.

Ако на 25 май своя глас дадат близо 2/3 от избирателите, то основното противоборство ще бъде между БСП и ГЕРБ, прогнозират социолозите. Ако през февруари регистрирахме почти пълно равенство и дори лек превес за ГЕРБ, а през март напред излезе БСП, сега вече наблюдаваме и нейна преднина с над 2%, посочват от "Сова Харис”.

При първи вариант, ако активността на 25 май бъде около декларираната, БСП и ГЕРБ може да разчитат на по шест депутатски места в ЕП, ДПС и коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. – на по две, и РБ – на едно място, според изследването на "Сова Харис".

За втория вариант, агенцията съди по няколко индикатора, които потвърждават, че твърдо решилите да гласуват са 42% от всички избиратели. Това представлява малко над 2 400 000 души. Ако само тези хора гласуват, това би довело до значителни промени в съотношението на силите - тъй като твърдото ядро на БСП е съществено по-голямо от това на ГЕРБ, ножицата между двете формации ще се разтвори и БСП ще получи още1 мандат, а ГЕРБ ще изгуби 1 място.

Относителното присъствие на ДПС ще нарасне значително и движението ще получи възможност дори за 2 допълнителни мандата. Коалицията около "България без цензура” ще мине границата за един мандат, а Реформаторският блок няма да прекрачи изборния праг. При този вариант на ниска активност разпределението би било седем места за БСП, пет за ГЕРБ, четири за ДПС и едно за „България без цензура”.

При третия вариант, ако активността достигне около 50%, което представлява около 2 900 000 души, тогава БСП ще запази позицията си от седем места, ГЕРБ ще има сигурни петима евродепутати, ДПС - трима, „България без цензура” - един, а едно място ще се разпредели според остатъка вероятно между ГЕРБ и коалицията на Бареков.

Според проучването на "Сова Харис", ако се проведат нови парламентарни избори, нагласите показват, че БСП печели 19,8%, ГЕРБ – 17,2%, ДПС – 6,6%, „България без цензура” – 6%, а Реформаторският блок – 3,8%.

Преди три дни друга социологическа агенция – „Алфа Рисърч“ даде преднина на ГЕРБ пред БСП.

Споделяне

Още от България