Совалката „Атлантис” се скачи с международната космическа станция

Совалката „Атлантис” се скачи с международната космическа станция

Малко повече от час преди нула часа в понеделник българско време совалката „Атлантис”, която стартира от Кейп Канаверал през нощта в събота, се скачи с американския сегмент на Международната космическа станция (МКС), предадоха информационните агенции.

Скачването се извърши по график, съобщиха от Центъра за управление на полетите в Москва, предаде РИА Новости. Малко преди скачването совалката се завъртя, за да могат намиращите се на борда ѝ астронавти да направят снимки на долната ѝ част.

По-рано бе съобщено, че в термоизолационната обвивка на совалката е била открита дупка с ширина около 10 см. След като са проучили снимки на нарушената обвивка, специалистите от НАСА са направили извода, че повредата не застрашава полета. 

На борда на „Атлантис” има седем астронавти – командирът на екипажа Рик Старкоу (Rick Sturckow), пилотът Ли Аршамбо (Lee Archambault), специалистите Джим Рейли (Jim Reilly), Патрик Форестър (Patrick Forrester), Стивън Суонсън (Steven Swanson), Джон Оливас (John Olivas) и Клейтън Андерсън (Clayton Anderson).

Екипажът трябва да направи три излизания в открития космос – вечерта българско време на 11,13 и 15 юни. „Атлантис” ще се отдели от МКС на 17 юни.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?