Совалката “Атлантис” се върна

Совалката “Атлантис” се върна

Шестчленният екипаж на американската космическа совалка "Атлантис" се приземи в четвъртък в космическия център "Кенеди" във Флорида след приключване на 12-дневна мисия до Международната космическа станция (МКС), която е първа след трагедията с разбилата се “Колумбия" през 2003 г., предадоха световните агенции.

Кацането на “Атлантис”, която се оттласна от МКС в неделя, трябваше да стане в сряда, но заради открити около совалката непознати обекти, тя бе задържана в орбита. След изследване със специален манипулатор, оборудван с видеокамери, било установено, че най-вероятно става въпрос за “космически боклук”, оставен от други кораби, предаде ББС. Дори и да не са били непознатите обекти, най-вероятно приземяването пак е щяло да бъде отложено заради лошото време във Флорида. В четвъртък то се е подобрило.

По време на мисията си астронавтите излязоха три пъти в открития космос и инсталираха две слънчеви батерии на наполовина построената станция, струваща 100 млрд. долара. Предстои доставката на още две батерии, за да може да се удвои електрозахранването на МКС, чийто строеж ще приключи през 2010 г.

Дотогава американската космическа агенция НАСА смята да изпрати още 14 екипажа до МКС.

В сряда с Международната космическа станция се скачи руският кораб "Союз ТМА-9", на чийто борд освен руснакът Михаил Тюрин и американецът Майкъл Лопес-Алегриа, е и първата жена космическа туристка Анушех Ансари. Те излетяха от Байконур в понеделник.

Ансари участва в няколко научни експеримента в орбита. Космонавтите признават, че нейното присъствие е променило навиците им.

“Жената държи мъжете в постоянен тонус”, цитира ИТАР-ТАСС командира на екипажа на МКС-5 Валери Корзун. “В присъствието на дама не върви да ходиш неизмит и неизбръснат, както можеш да си позволиш  в мъжка компания”, казва той.

Споделяне

Още от Свят