Созополски мистерии: Не миро, а мощи на Свети Николай Чудотворец са открити

Божидар Димитров

Съдът с предполагаемо миро от Свети Николай Чудотворец се оказа, че не съдържа миро, а мощи на светеца. Това каза говорителят на созополските мистерии и чудеса и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Така след мощи на Свети Йоан Кръстител и на Свети Андрей Първозвани, след скелети на вампири Созопол вече притежава и мощи на още един светец. Тези чудеса нямаше да станат широко известни без неуморното им разгласяване от Божидар Димитров, впрочем родом от Созопол.

Съдържанието на съда е било изследвано в Централната лаборатория по консервация и реставрация на НИМ. “С изненада изследователите установиха, че в глинената мощехранителница няма остатъци от миро, а три костици. Днес костиците бяха изследвани от проф. Йордан Йорданов, който установи, че са човешки, принадлежат на възрастен индивид и са части от череп. Това потвърждава мнението, че се касае за мощи на свети Николай Чудотворец“, обясни Димитров пред агенция “Фокус”.

“Както е известно, до ХІ век е било възможно да се вземат мощи от тялото на Свети Николай Чудотворец, което се е съхранявало в ковчег, който е могъл да се отваря, в малоазийски град. Тялото е пренесено едва в ХІ век в италианския град Бари и там поставено в затворен саркофаг. От него на 8 май изтича течност, наричана свето миро. Но очевидно при строежа на созополската църква “Свети Николай Чудотворец” в VІ век е било възможно да се пренесат костици, които да бъдат поставени в глинена мощехранителница, а тя, на свой ред, в специално иззидана малка камера в основата на престолната маса, която се смята за основен камък на всяка църква“, заявява Димитров.

Мощи на Свети Николай Чудотворец притежават освен италианския град Бари и няколко американски църкви. Тепърва ще се установи как са се сдобили с тях, но Божидар Димитров предполага, че е станало чрез гръцки емигранти, напуснали Мала Азия след погрома на гърците в тази област. Според него може да се направи сравнение, ако американските църкви позволят - "да ги сравним като ДНК-анализ нашите мощи с техните".

Димитров обяви, че след внимателно проучване мощите ще бъдат предадени на “Светата православна църква и по-специално на созополския свещеник“. Той ще ги постави до вече оформената богата колекция от мощи – на Свети Йоан Предтеча, открити отново край Созопол, на Свети Андрей Първозвани, дарение от Вселенския патриарх, и до парче от светия кръст, донесено в храма от премиера Бойко Борисов и Божидар Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България