Созополското пристанище получи статут на рибарско

Пристанището в Созопол е първото регистрирано държавно рибарско пристанище, съобщиха в понеделник от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Съоръжението и досега се използва от местните рибари, но не фигурираше в Регистъра на пристанищата на Република България.

Рибарските портове трябва да отговарят на определени хигиенни норми, да извършват контрол при разтоварване и продажба на риба. Освен това около тях трябва да се изгради подходяща инфраструктура и паркинги.

Съоръжението в Созопол е в активите на компания "Рибарски ресурси" ЕООД, собственост на МЗХ, която бе създадена да стопанисва рибарските съоръжения у нас.

Благодарение на регистрацията "Пристанище Созопол” ще може да усвои до 4 милиона евро от Оперативна програма "Рибарство" по мярката за реконструкция и модернизация на рибарски портове. В програмата е заложено модернизирането на 4 такива съоръжения.

Предвижда се на Северното и Южното Черноморие да бъдат изградени още три рибарски пристанища за разтоварване и продажба на прясна риба. Те ще бъдат в Аспарухово (Бургас) и Балчик. За четвъртото се водят разговори да бъде в Бургас и да се предостави на държавата от общината.

Общо по програмата за изграждането на четирите рибарски пристанища са предвидени 16 млн. евро, които са изцяло европейски средства и тяхното усвояване трябва да започне до края на годината.

"Предишното правителство искаха да направят яхтени пристанища и по този начин можеше да бъдат загубени парите, но ние твърдо сме решени да направим рибни пристанища на ниво", каза земеделският министър Мирослав Найденов.

Споделяне
Още от Бизнес