Созополското пристанище получи статут на рибарско

Пристанището в Созопол е първото регистрирано държавно рибарско пристанище, съобщиха в понеделник от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Съоръжението и досега се използва от местните рибари, но не фигурираше в Регистъра на пристанищата на Република България.

Рибарските портове трябва да отговарят на определени хигиенни норми, да извършват контрол при разтоварване и продажба на риба. Освен това около тях трябва да се изгради подходяща инфраструктура и паркинги.

Съоръжението в Созопол е в активите на компания "Рибарски ресурси" ЕООД, собственост на МЗХ, която бе създадена да стопанисва рибарските съоръжения у нас.

Благодарение на регистрацията "Пристанище Созопол” ще може да усвои до 4 милиона евро от Оперативна програма "Рибарство" по мярката за реконструкция и модернизация на рибарски портове. В програмата е заложено модернизирането на 4 такива съоръжения.

Предвижда се на Северното и Южното Черноморие да бъдат изградени още три рибарски пристанища за разтоварване и продажба на прясна риба. Те ще бъдат в Аспарухово (Бургас) и Балчик. За четвъртото се водят разговори да бъде в Бургас и да се предостави на държавата от общината.

Общо по програмата за изграждането на четирите рибарски пристанища са предвидени 16 млн. евро, които са изцяло европейски средства и тяхното усвояване трябва да започне до края на годината.

"Предишното правителство искаха да направят яхтени пристанища и по този начин можеше да бъдат загубени парите, но ние твърдо сме решени да направим рибни пристанища на ниво", каза земеделският министър Мирослав Найденов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?