Сп. "Форбс": И най-богатите сред богатите са засегнати от кризата

Сп. "Форбс": И най-богатите сред богатите са засегнати от кризата

Супербогатите обедняват - 400-те най-заможни американци са изгубили миналата година 300 милиарда от нетното си богатство заради спада на капиталовите пазари и пазара на недвижими имоти,показва ежегодната класация на американското списание "Форбс", предаде Ройтерс. 

От разпространения вчера списък  на 400-те най-богати американци се вижда, че най-големи са загубите на Уорън Бъфет. Прочутият инвеститор е изгубил 10 милиарда от падането на акциите на фирмата му "Бъркшайър Хатауей". 

Първата десятка в класация на практика е непроменена от миналата година - основателят на Майкрософт Бил Гейтс все още е на първо място с 50 милиарда долара, което обаче е със 7 милиарда по-малко от преди година. Така той за 16-та поредна година си остава най-богатият американец. 

Бъфет е втори със 40 милиарда долара, а основателят на Оракъл корпорейшън Лорънс Елисън е трети с 27 милиарда, колкото са били и миналата година. Той е единственият от първите десет богаташи, който не е понесъл съществени загуби. 

Според индекса на 500-те компании на Стандард енд Пуърс американският фондов пазар е отбелязал спад с около 43 процента от септември 2008-ма, когато избухна финансовата криза, до март тази година. От март нетното богатство на мнозина от включените в списъка е започнало да се увеличава.

За първите десет в класацията загубите възлизат общо на 40 милиарда долара. Общото богатство на 400-те от списъка е намаляло с 19 процента - от 1.57 трилиона на 1.27 трилиона.

Затова пък в същото време банкерът Андрю Бил е увеличил личното си състояние три пъти, като миналата есен купи на ниска цена задължения и активи и сега "струва" 4.5 млрд. долара.

Един от малкото, които успяха да подобрят състоянието си, е и финансистът Джордж Сорос. Тази година той успя да увеличи активите си с 2 млрд. долара и се вдигна на 15-то място в класацията с 13 млрд. долара.

През изминалата година са намалели не само личните състояния на членовете на "Клуба на 400-те", но и границата за влизане в него. Ако преди се приемаха само богаташи, притежаващи най-малко 1.3 млрд. долара, сега са достатъчни "само" 950 млн.

"Никой няма да рони сълзи за който и да е от тези супербогаташи, защото дори тези, които  са паднали от 2 милиарда миналата година на 100 милиона, все още водят си живеят много хубаво", цитира Ройтерс коментара на Матю Милър, редактора на списъка на "Форбс".

По БТА

Споделяне
Още от