Сп. "Форбс": И най-богатите сред богатите са засегнати от кризата

Сп. "Форбс": И най-богатите сред богатите са засегнати от кризата

Супербогатите обедняват - 400-те най-заможни американци са изгубили миналата година 300 милиарда от нетното си богатство заради спада на капиталовите пазари и пазара на недвижими имоти,показва ежегодната класация на американското списание "Форбс", предаде Ройтерс. 

От разпространения вчера списък  на 400-те най-богати американци се вижда, че най-големи са загубите на Уорън Бъфет. Прочутият инвеститор е изгубил 10 милиарда от падането на акциите на фирмата му "Бъркшайър Хатауей". 

Първата десятка в класация на практика е непроменена от миналата година - основателят на Майкрософт Бил Гейтс все още е на първо място с 50 милиарда долара, което обаче е със 7 милиарда по-малко от преди година. Така той за 16-та поредна година си остава най-богатият американец. 

Бъфет е втори със 40 милиарда долара, а основателят на Оракъл корпорейшън Лорънс Елисън е трети с 27 милиарда, колкото са били и миналата година. Той е единственият от първите десет богаташи, който не е понесъл съществени загуби. 

Според индекса на 500-те компании на Стандард енд Пуърс американският фондов пазар е отбелязал спад с около 43 процента от септември 2008-ма, когато избухна финансовата криза, до март тази година. От март нетното богатство на мнозина от включените в списъка е започнало да се увеличава.

За първите десет в класацията загубите възлизат общо на 40 милиарда долара. Общото богатство на 400-те от списъка е намаляло с 19 процента - от 1.57 трилиона на 1.27 трилиона.

Затова пък в същото време банкерът Андрю Бил е увеличил личното си състояние три пъти, като миналата есен купи на ниска цена задължения и активи и сега "струва" 4.5 млрд. долара.

Един от малкото, които успяха да подобрят състоянието си, е и финансистът Джордж Сорос. Тази година той успя да увеличи активите си с 2 млрд. долара и се вдигна на 15-то място в класацията с 13 млрд. долара.

През изминалата година са намалели не само личните състояния на членовете на "Клуба на 400-те", но и границата за влизане в него. Ако преди се приемаха само богаташи, притежаващи най-малко 1.3 млрд. долара, сега са достатъчни "само" 950 млн.

"Никой няма да рони сълзи за който и да е от тези супербогаташи, защото дори тези, които  са паднали от 2 милиарда миналата година на 100 милиона, все още водят си живеят много хубаво", цитира Ройтерс коментара на Матю Милър, редактора на списъка на "Форбс".

По БТА

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?