Сп. "Огоньок": Протестите в България наклониха обществения интерес към Русия

Трудно е да се каже дали протестите в България са с ляв уклон въпреки някои социалистически лозунги, издигани от протестиращите, пише в кореспонденция от София руското седмично списание "Огоньок", цитирано от БТА в понеделник.

Изданието отбелязва, че властта не е била подготвена за кризата и не е успяла да следва нейното развитие. Първоначално хората протестираха срещу високите януарски сметки за електричество и срещу монополите на енергоразпределителните дружества, после срещу правителството, и когато премиерът Бойко Борисов обяви оставка, тълпата скандираше "Долу всички" и че цялата власт е "мафия", пише списанието.

"Огоньок" си задава въпроса кои са организаторите на протестите и за коя политическа сила са изгодни те? Без да дава отговор на този въпрос кореспондентът на списанието пише, че популярната версия в България е, че това е "отмъщението на Москва".

Седмичникът припомня, че българите се влезли в ЕС и НАТО, двустранните икономически отношения съвсем са западнали през последните четири години, а благодарение на Борисов и неговата партия ГЕРБ е бил зачеркнат проектът за АЕЦ "Белене". Вероятно привържениците на конспиративните теории са видели "ръката на Москва" в това, че веднага след оставката на "неприятелското правителство в София" България е била посетена от три руски делегации - на депутати, общественици и историци, но тези посещения бяха планирани отдавна, подчертава списанието.

Всъщност събитията в България силно наклониха обществените настроения към Русия и от трибуните, на които се говореше за премахване на паметниците на руските войници, сега могат да се чуят "напълно приятелски" изявления, твърди кореспондентът на "Огоньок". Той подчертава, че по българска телевизия нееднократно е било излъчвано изказването на историка Андрей Пантев, че Русия е освободила България не от прагматизъм, а заради "братски чувства" и че Руско-турската война е била "най-честната война на XIX век".

Споделяне

Още от Свят