S&P: Рейтингът на България пада при смяна на икономическите политики

Рейтингът на България би могъл да се окаже под натиск в посока надолу, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност, консенсус относно икономическите политики. Това може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България, както и на общо взето предвидимите политически избори. Това се казва в анализ на кредитната агенция “Стандарт енд пуърс” (Standard & Poor’s) озаглавен Ще променят ли политическите ветрове фискалната стабилност на България?“. Съобщението беше разпространено от Министерството на финансите.

През декември 2012 г. агенцията потвърди рейтинга на страната ни на BBB/A-2 със стабилна перспектива.

Значително влошаване на показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга, смятат от “Стандарт енд Пуърс”. Според агенцията стабилната перспектива означава, че през следващите две години шансът това да се случи е по-малък от едно към три.

Въпреки последните политически развития, новото правителство вероятно ще продължи политиките, насочени към стабилен икономически растеж в условията на валутeн борд в страната, смята кредитната агенция. Експертите ѝ посочват още, че въпреки неустойчивата икономическа среда България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз. Анализаторите припомнят, че като не отстъпи от мерките за икономии за четири години, правителството намали бюджетния дефицит с 3 процентни пункта – от 4.3% от БВП през 2009 г.

Освен това, съчетавайки съкращаването на разходи със сериозните приходи от ДДС, правителството на Бойко Борисов всъщност преизпълни своята цел за 2012 г., като постигна дефицит на консолидираното правителство в размер на 0.45% от БВП на касова основа спрямо заложения в бюджета 1.3 на сто.

“Стандарт енд Пуърс” коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система на страната, както и на енергетиката. Според анализаторите, БСП иска да премахне режима на облагане с плосък данък, който въведе при предишния си мандат, в полза на прогресивното данъчно облагане. В същото време ГЕРБ обещава да запази сега действащата система.

Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като е фокусът на последните протести. Например БСП възнамерява да възобнови спорния проект за атомна електроцентрала “Белене“, който беше прекратен по време на мандата на ГЕРБ.

Експертите на “Стандарт енд Пуърс” смятат, че тарифите на комуналните услуги са причината за протестите и е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията, както за домакинствата, така и за фирмите.

Главните основания за запазване на кредитния рейтинг от “Стандарт енд Пуърс” за България отразяват становището им за сериозните резултати на българските политици по отношение на фискалната дисциплина, ниския и намаляващ бюджетен дефицит и държавен дълг, както и перспективите за икономически растеж. Освен това, външната позиция на България постоянно се подобрява. По изчисления на експертите на агенцията за кредитни рейтинги, нетната външна задлъжнялост е намаляла от 193% през 2009 г. до 110% от приходите по текущата сметка. Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23% от БВП през 2012 г. от 14% през 2008 г.), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. щ. долара заеми на своите чуждестранни банки-майки.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?