Сп. "Шпигел": Сирия е тествала установки за химически оръжия

Така изглеждат разрушени квартали в сирийски градове

В Сирия са били извършени изпитания на системи, носители на токсични снаряди, съобщава германското списание "Шпигел", цитирано от БТА.

Според информация на изданието през август са били изстреляни 5-6 незапълнени снаряда в пустинна местност, недалеч от град Сафира, източно от Алепо. Близо до мястото на изпитанията има изследователски център за създаване на химическо оръжие, отбелязва "Шпигел".

Според данни на западни служби в центъра се синтезират токсичните газове зарин, табун и иприт, които се тестват върху животни.

Смята се, че този център е най-големият изследователски институт за химически оръжия в Сирия и в него вероятно работят ирански и севернокорейски експерти.

Бунтовническите сили обаче нямат планове да овладеят центъра.

"Надяваме се, че американските войски ще осигурят съоръженията. Не искаме тези оръжия да бъдат използвани, нито пък да преминат в ръцете на радикални елементи", посочи офицер, преминал към Свободната сирийска армия.

С средата на август президентът Барак Обама предупреди, че ако режимът на Башар Асад използва биологични или химически оръжия в конфликта, то САЩ ще отговорят с военна акция, припомня изданието.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?