СПА курортите искат ваучери от 720 лв. за здравна ваканция на работник

СПА курортите искат ваучери от 720 лв. за здравна ваканция на работник

Българските СПА курортите искат държавата да осигури данъчни облекчения за работодателите, които предоставят ваучер за здравна ваканция от 720 лв. на година за всеки свой служител. Това съобщи Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), цитирана от TravelNews.

Въпросът ще бъде обсъден на започващия в сряда двудневен антикризисен конгрес на сдружението във Велинград.

Организацията настоява да се обърне сериозно внимание на превенцията и профилактиката, което ще намали със сигурност бюджета за здравеопазване, каза Кацарова.

Идеята е по подобие на системата на ваучерите за храна, фирмите да получават данъчни облекчения, когато дават на служителите си 60 лева на месец или 720 лева годишно под формата на купони за здравна ваканция.

Друга възможност е да се разшири списъкът с обектите на Националния осигурителен институт (НОИ) за здравна ваканция, като бъдат допуснати сертифицираните според Наредба 5 на Министерството на туризма и Министерството на здравеопозването медикъл и СПА хотели.

В момента държавата е допуснала дискриминиране и хората не могат да се възползват от частните обекти, защото НОИ не покрива разходите. Освен това бюджетът на НОИ трябва да се увеличи, за да могат повече български граждани да се възползват от програмите за профилактика на хронични заболявания, отбеляза Сийка Кацарова.

За миналата година около 45 000 души са ползвали програмите на НОИ, показват данните на Осигурителния институт.

Мярката със здравните ваучери е предложена и изпратена от сдружението до министъра на финансите Кирил Ананиев, до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, до председателя на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, КРИБ и АИКБ. Работодателските организации не подкрепят предложението, защото това би натоварило допълнително фирмите в тази тежка ситуация.

Опитът на другите страни показва, че подобни ваучери вече са въведени в Чехия, Словакия и Словения. Например Чехия одобри да дотира работника със 150 евро за 6 дневен престой при най-малко 5 процедури в чешки спа курорти и хотели, сертифицирани според техните наредби.

Споделяне

Още от България