Спад на БВП на САЩ с 5% още преди Covid-19 да удари тежко американската икономика

Спад на БВП на САЩ с 5% още преди Covid-19 да удари тежко американската икономика

Американската икономика се сви през първото тримесечие на 2020 г. с най-рязко след Голямата рецесия от преди повече от десетилетие, тъй като въведените строги мерки за забавяне на разпространението на коронавируса доведоха до затваряне на бизнеса почти цялата страна, съобщиха световните агенции. 

От Министерството на търговията съобщиха, че брутният вътрешен продукт на САЩ е спаднал през периода януари - март с 5.0% годишно, след като през последното тримесечие на 2019 г. беше отбелязан растеж от 2.1 на сто. 

Това представлява низходяща ревизия на експресната оценка на Министерството на търговията за спад с 4.8% и най-драматично свиване на американската икономика от първото тримесечие на 2009 г., когато беше разгара на предишната глобална икономическа и финансова криза, известна като Голямата рецесия.

Намаляването на БВП отразява сривът на икономическата активност през последните две седмици на март, когато милиони американци се наложи да подадат молби за обезщетения за безработица, след като редица фирми трябваше да затворят врати заради въведените антивирусни карантинни мерки.

Повечето от ключовите компоненти в БВП на САЩ, включително потребителските разходи, отбелязаха силен спад.

Потребителските разходи, които формират около две трети от общия американски икономически растеж, се свиха с 6.8% след повишение в края на 2019 г. с 1.7%, но при експресна оценка за още по-силен спад със 7.6 на сто. 

Въпреки тази възходяща ревизия, това е най-драматичното влошаване на потреблението в САЩ от 1980 г. насам.

В същото време общите бизнес инвестиции се понижиха с цели 8.6% след спад с 2.4% през предходното тримесечие, като инвестициите в оборудване се сринаха с 19.7% (след понижение с 4.3% в края на 2019г.), а частните дълготрайни инвестиции - с 10.5%.

Американският износ се понижи през първото тримесечие с 8.7%, докато вносът спадна с цели 15.5%.

Икономиката на САЩ вече навлезе в дълбока рецесия и спадът вероятно ще се задълбочи през второто тримесечие, когато ще бъде отразено цялостното негативно въздействие на коронавирусната криза.

Очаква се БВП да се свие през периода април - юни с 25% или дори с повече, като някои анализатори прогнозират спад от близо 40 на сто.

Колко бързо икономиката на САЩ ще обърне негативната посока и ще започне да нараства ще зависи от това, доколко отделните американски щати и федералното правителство ще успеят да ограничат разпространението на Covid-19 и ще позволят на хората и бизнеса да се върнат на работа и дали това няма да изложи на риск от втора вълна на коронавирусната инфекция.

Икономистите очакват мерките за изолация, довели до спиране на голяма част от икономиката и довели до съкращаване на милиони работещи да предизвикат спад на БВП от 40 процента на годишна основа през сегашното тримесечие. 

Това ще бъде най-големият тримесечен спад от 1947 година. 

Той ще бъде четири пъти по-голям от предишния спад през 1958 година.

Мнозина анализатори прогнозират бърз подем на растежа през периода юли-септември. 

Бюджетната служба на Конгреса на САЩ очаква нарастване на БВП от 21.5 на сто на годишна основа. Подемът обаче няма да бъде достатъчен за компенсиране на изгубения икономически растеж през първото и второто тримесечие. 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?