Спад на чуждите инвестиции с 28% за първите четири месеца

Преките чужди инвестиции са намалели с 28% за първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2013 г. Това сочат данните на БНБ.

 

Според статистиката на централната банка, от началото на годината в България са привлечени 218.5 млн. евро капитали, което се равнява на 0.5% от БВП. Свиването е с 86.6 млн. евро спрямо януари-април 2013 г., когато общият им обем е бил 305.1 млн. евро, или 0.8% от БВП.

 

От началото на годината вложенията на чужди компании в страната трайно намаляват, а някои от големите играчи се изтеглят от местния пазар. В края на миналата седмица рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" понижи рейтинга на България до BBB-, или една степен преди т.нар. боклук (junk), което вероятно ще окаже ефект и за запазването на негативната тенденция.

 

Най-много чужди пари у нас са влезли от Холандия – 62.4 млн. евро. В същото време родния бизнес връща заеми в Швейцария за 12.1 млн. лв.

 

Данните само за април показват повишаване в обема на чуждите инвестициите. За месеца в страната са влезли 106.6 млн. евро в сравнение с 43.1 млн. евро, отчетени по предварителни данни миналата година. Окончателната стойност на вложенията за април 2013 г. дори е отрицателна (-67.8 млн. евро), което прави повишението още по-голямо.

 

Данните на БНБ показват още, че постъпленията от чужди туристи през април у нас се увеличават с 6.76% на годишна база до 124.8 млн. евро.

 

Българите пък са похарчили в чужбина със 7% по-малко спрямо година по-рано, като сумата е 88.9 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес