Спад на доверието към AstraZeneca в България и ЕС

Ваксинацията с препарата у нас се срина на нивата отпреди зелените коридори

Спад на доверието към AstraZeneca в България и ЕС

Доверието на европейците във ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е спаднало през последните две седмици, на фона на опасенията, че повишава риска от тромбо-емболични събития, заради което приложението ѝ е спряно в редица европейски страни. Това показва социологическо проучване на YouGov.

Ваксината е смятана за по-скоро опасна отколкото безопасна сред анкетираните във Франция, Германия, Испания и Италия, според проучването, проведено от 12 до 18 март сред 8000 души в седем европейски страни: Великобритания, Швеция, Дания, Италия,Испания, Германия и Франция.

Във Франция недоверието към ваксината на AstraZeneca силно е нараснало: 61% от анкетираните са отговорили, че не я смятат за безопасна (с 18 процентни пункта повече спрямо подобно проучване през февруари), срещу само 23%, които я смятат за безопасна.

В Германия близо 55% от анкетираните казват, че тя не е безопасна, което е ръст с 15 процентни пункта спрямо предходното проучване. В Германия по-малко от една трета я смятат за безопасна.

В Италия и Испания, където мнозинството от анкетираните преди смяташе ваксината за безопасна (съответно 54 процента и 59 процента), сега доверието е спаднало до 36% и 38%.

Във Великобритания, обратно, над три четвърти от анкетираните имат доверие на ваксината на шведско-британската компания, макар че този процент леко е спаднал с 4 пункта до 77%.

В Швеция повечето хора смятат ваксината на AstraZeneca за безопасна (43%) срещу 34%, които не смятат така. В Дания мненията са разделени по равно: 42 на 42 процента.

Доверието в безопасността на ваксините на другите два производителя Pfizer/BioNTech и Moderna не се е променило.

Отлив на желаещи и у нас

В България също се наблюдава отлив на желаещи да се ваксинират с AstraZeneca, макар все още да не са публикувани социологически данни за нагласите. От петък насам, откакто имунизацията с препарата на AstraZeneca бе подновена, на ден тя се поставя на 1500-1700 души. Тези стойности са сравними с дните преди обявяването на т.нар. зеленин коридори в средата на февруари, в които беше дадена възможност на всички желаещи да се постави ваксината на AstraZeneca. Преди това отново се наблюдаваше нежелание за имунизация с тази ваксина у нас и бяха натрупани десетки хиляди дози. Това води до сериозен спад в общия брой имунизирани за денонощие. От петък насам се ваксинират между 2 300 и 6600 души спрямо 10 000-20 000 докато действаха зелените коридори.

Сега имунизацията се извършва чрез запазването на час през електронната система или при личните лекари. Заради скандалите около AstraZeneca обаче повече хора изразяват предпочитания към другите две ваксини – на Pfizer/BioNTech и Modernа. Според публикувано в края на миналата седмица проучвана на Сдружението на общопрактикуващите лекари 65.8% от пациентите предпочитат иРНК ваксини, 28.9% нямат предпочитания и останалите предпочитат векторна. Недоверието след спряната имунизация води до отлив на желаещите да се ваксинират и част от предварително записалите час за имунизация се отказват.

Същевременно в момента имунизационните пунктове и личните лекари разполагат само с AstraZeneca, докато иРНК ваксините се прилагат само на приоритетни групи от имунизационния план: лекари, изборна администрация, държавни служители и работещи в ключови за обществения живот сфери. В последната седмица например заради натиска върху болниците има ръст на желаещия да се имунизира медицински персонал, който не се е възползвал от тази възможност в първите месеци на година и иРНК ваксини се насочват към тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус