Спад на морските туристи у нас с 5-8%

Ангелкова си връща контрола над плажните концесии и пак заприказва за стратегия за развитие на Черноморието

Спад на морските туристи у нас с 5-8%

Между 5 и 8 на сто е спадът на туристите на този етап по българското Черноморие, а за цялата страна се очаква намалението да е 3.6 на сто за цялата година. Това съобщи  министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в парламента, след като в петък бяха приети на първо четене поправките в Закона за концесиите, позволяващи отдаването на плажовете на частни оператори по специален ред и под контрола на министъра на туризма.

Според нея обаче летният сезон все още не е отписан и се прави всичко възможно да бъде привлечен интересът към късните записвания.

Ангелкова също така отдаде спада на силната конкурентна среда, а не на нарастващите оплаквания от българските туристи от презастроените курорти и лошите услуги. Тя посочи, че още от началото на годината очакванията са били за отлив на туристи и това е свързано с преки наши конкуренти и дестинации като Турция, Тунис, Египет, които имат сериозна политика за субсидиране и привличане на туристическия поток.

Министърът на туризма дори за пореден път заговори за постигнато съгласие за по-сериозен и стратегически дебат за цялостното развитие на Българското Черноморие и категоризация на плажовете. Последно такава бе предложена миналия август с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, но така и нищо не се случи. През 2015 г. също Ангелокав внесе идея за четири категории плажове с промени в същия закон, които и тогава останаха неприети.

"Вчера, след като проведохме поредната среща с представителите на концесионерите и на целия сектор - хотелиери и ресторантьори, които отговарят за предлагането на добър и качествен туристически продукт, се обединихме около идеята да стартираме един по-сериозен и стратегически дебат за цялостното развитие на Българското Черноморие. Не на парче отново, да мислим в една посока дали трябва само да категоризираме плажовете и кои плажове, а през призмата на това какви туристически продукти бихме искали да предлагаме по Черноморието, така че България да бъде конкурентна туристическа дестинация", заяви Ангелкова.

За пореден път в последните години тя говори и за уреждане на статут на националните курорти, "защото те са имиджът на българския туризъм".

"Важно е да намерим баланса, за да имаме конкурентното и правилното развитие на българския туристически продукт по Черноморието. Много ме е яд, когато виждам цялата тази негативна кампания, която изключително много се отразява на имиджа на българския туризъм", допълни Ангелкова, която е обект на критики за неадекватна политика в туризма.

По думите ѝ се разработва и специален механизъм за подпомагане на организирания туризъм по пример на Хърватия, Испания, Кипър, които са преки конкуренти на България за летния туристически сезон. Очаква се той да бъде представен през август, за да може водещите туроператори да го имат предвид и да насочат капацитет, както от чартъри, така и от туристи към нашата страна за лято 2020, каза министърът на туризма.

По думите ѝ тласък в тази посока ще имат и приетите сега промени в Закона за концесиите. Те ѝ връщат контрола върху процедурите, а мотивът за поправките е, че досегашната процедура е тромава, създава административни пречки през бизнеса и има опасност 39 плажа с изтичащи през 2020 г. договори за частно стопанисване, да останат неохраняеми.

Според Ангелкова е много важно да се осигури стопанисването им и задължителните дейности, свързани с водното спасяване, медицинското обслужване, почистването. Морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура, посочи тя.

Министерството смята отново да ревизира всички концесионни договори, каза още Ангелкова. По думите ѝ на частните стопани, които нарушават договорите си, непрекъснато се налагат неустойки и глоби

Цените на чадъри и шезлонги са различни за всеки плаж. Концесионери, наематели си позволяват високите цени, които ние категорично не подкрепяме, но пазарът определя цените, добави тя.

От 2016 г. досега за различни нарушения са прекратени около 15 договора, за миналата година - шест, а четири са в процедура, сочи цитирана от Ангелкова статистика.

Темата с категоризацията на плажовете бе повдигната в пленарна зала от Димитър Петров от ГЕРБ, според когото така ще има по-гъвкаво ценообразуване.

Ангелкова му отвърна, че дебатът за това продължава, защото е изключително трудно да се намери това сечение, което да обхване спецификите на всеки един от всички 237 морски плажа, за да може правилно да се групират.

Атанас Костадинов от БСП пък изрази становище, че е най-добре да се премахне изцяло концесионирането на плажовете, а да се сключват договори с частните стопани под контрола на общините.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес