Спад на пътуванията в чужбина на българи и на чужденци у нас през декември

Пътуванията на българи зад граница и посещенията на чужденци в България през декември миналата година са спаднали с сравнение със същия месец на 2007 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вторник. От статистиката не правят анализ за причините на спада, но най-вероятно те се дължат на икономическата стагнация, обхващаща повечето европейски страни, включително и България.

През декември 2008 г. зад граница са пътували близо 393 хил. души, или с над 9% по-малко от декември миналата година. Пътуванията на българи са спаднали с 9.1%

Една трета от пътуванията са до Гърция и още толкова до Турция, около 10% от всички са до Румъния и почти толкова до Македония. Любопитното е, че има 20 посещения до Япония, а от европейските страни 53-ма българи са отишли до Норвегия, а 37 – до Финландия.

Спад има в почти всички дестинации в пътуванията на българите зад граница, особено за страните, където те са традиционно високи. Така например за Гърция са пътували над 12% по-малко българи, отколкото година по-рано. В същото време обаче пътуванията в Турция са се увеличили с 6%, като две трети са с цел гостуване.

Почти същият брой чужденци или 385 хил. души са посетили България през декември 2008 г., но също е отчетен спад от 5.5% спрямо същия месец на 2007 г. Една трета от чужденците са минали транзитно през страната ни, а половината са били туристи.

Споделяне

Още от Бизнес