Спад на вноса на бира у нас и ръст на износа с 8 % отчитат пивоварите през 2016 г.

Спад на вноса на бира у нас и ръст на износа с 8 % отчитат пивоварите през 2016 г.

Рекордно от 2008 г. производство на 5.180 млн. хектолитра бира в България през миналата година, отчетоха в сряда от Съюза на пивоварите в България в навечерието на професионалния си празник Илинден. Постигнатите обороти в индустрията достигат половин милиард лева през 2016 г., като за пръв път се отчита слаб от 2% в количествата на внесената в страната бира и покачване на износа с 8%.

Близо 99 на сто от производствения пазар в България се пада на членовете на Съюза на пивоварите, които са "Болярка - ВТ”, "Бритос”, "Загорка”, "Каменица”, "Карлсберг България” и "Ломско пиво” АД.

Любопитна тенденция, отбелязана от пивоварите, е нарасналият интерес към пивото с под 2% обемни градуса алкохол и към безалкохолните бири, които имат вкуса на традиционното пиво, тъй като съдържат същите натурални съставки малц, хмел, пивни дрожди и вода.

Обновяването на портфолиото на всяка пивоварна компания и откриването на микро-пивоварни ясно показват, че бирената категория има ниши за развитие, посочват още от браншовия съюз. Инвестициите в продуктови иновации са ключови в този процес, както и инициативите за по-добра комуникация на спецификите и качествата на пивото и неговите съставки.

Устойчива тенденция бележи и инвестиционният процес в бранша, като за последните три години вложенията в дълготрайни материални активи за производство на пиво и малц възлизат на 164 милиона лева. С най-голям дял продължават да бъдат капиталовите инвестиции в нови бутилиращи и опаковащи линии, енергоефективно промишлено обзавеждане, модернизиране на производствените и логистични звена, съобщават от Съюза на пивоварите.

Изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова посочва, че през миналата година приходите към бюджета от производството и продажбите на бира надхвърлят 350 млн. лева, от които директните постъпления от акциз и ДДС от бранша са близо 140 млн. лева.

По данни на Europe Economics добавената стойност по цялата верига на бирената индустрия, от полето – до чашата на консуматора, е близо 330 млн. евро, от които – 32% се генерират директно от пивоварните компании, 49% от секторите по веригата на доставките и 19% от търговските обекти на дребно и заведенията – ресторанти, кафенета, барове и др., пише още в съобщението на съюза

В него се допълва, че през първите шест месеца на 2017 г. се запазват основните миналогодишни тенденции. За полугодието пивоварните, членуващи в организацията, са пуснали на пазара 6 нови марки пиво и десетки иновации в опаковки и етикети. Обемът на реализацията е на нивата от миналата година, като се запазва положителната тенденция за увеличаване на дела на продажбите в кенове, стъклени бутилки и намаляване на дела на консумацията в пластмасови опаковки.

"Данните на СПБ, както и на Националния статистически институт и Евростат, еднозначно показват, че българите все повече предпочитат пивото. И независимо, че потребителят става все по-взискателен, все по-информиран, все по-любознателен и готов да експериментира с нови вкусове и продуктови предложения, българската бира неизменно си остава най-търсената от консуматора“, коментират от Съюза на пивоварите.

От сдружението са категорични, че въпреки динамиката в навлизането у нас на стотици нови вносни брандове и стилове бира, вкусът на сънародниците ни към родното светло пиво се запазва. Дори и когато трайно живеят или учат в чужбина, те пак търсят и обичат да пият именно традиционните български марки. Доказателство за това е износът на бира именно към държави с големи български диаспори.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?