Спад на зависимостта ни от руски газ с 15%

Вносната суровина обаче е по-скъпа. "Булгаргаз" на печалба от 30 млн. лв. за полугодието

Спад на зависимостта ни от руски газ с 15%

Зависимостта на България от вноса на руски природен газ е намаляла през първата половина на 2019 г. с близо 15 процента, сочи финансовият отчет за полугодието на "Булгаргаз", публикуван преди ден. От документа става ясно обаче, че в същото време средно претеглената цена за шестмесечието на природния газ на входа на газопреносната ни система се е увеличила с над 10 лв. (повече от 30%) спрямо средната стойност за същия период на 2018 г.

Това се отразява благоприятно на държавния газов снабдител, който е увеличил приходите си от продажба на суровина с 30 процента и приключва с печалба от близо 30 млн. лв. Година по-рано тя е била близо 9.4 млн. лв.. До края на 2018 г. обаче се изпарява и крайният резултат е загуба от близо 32 млн. лв.. Той се получава след включването във финансовия резултат на наложената на дружеството солидарно с БЕХ и НЕК глоба от над 77 млн. евро заради злоупотреба с пазарно положение. Трите дружества я обжалват пред Съда на Европейския съюз, но тя вече тегне в негативния резултата на "Булгаргаз" за 2018 г.

В същото време "Булгаргаз" продължава да не може да си събере 161 млн. лв. от длъжници, най-големият от които е столичното парно, следвано от ТЕЦ "Варна" на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Трима алтернативни доставчика

Разнообразяването на газовите доставки се дължи на сключени договори от държавния доставчик с гръцката ДЕПА, швейцарската "Колмар" и българския търговец "Дексиа" през първите шест месеца на 2019 г. Така алтернативният на руския газ е достигнат дял от 15.16%, от които 9.3 са на гръцката ДЕПА, 5.72 на сто на "Колмар" и 0.31 на сто – на "Дексиа", която също така осигурява нищожния дял  на местния добив на природен газ от 0.10 процента.
Миналата година обаче в тези шест месеца не е бил постъпил и един кубически метър газ от местен добив. 0.73 на сто от общите доставки на "Булгаргаз" пък се падат на газовия оператор "Булгартрансгаз" по договори за балансиране.

От отчета става ясно, че държавният доставчик внася от "Газпром експорт" през Румъния 84 на сто от природния газ през полугодието, докато година по-рано делът на руския газ е бил малко над 99 процента. През февруари "Булгаргаз" е сключил два договора с "Дексиа България" за доставка на общо 6.476 млн. куб. м на виртуална точка на газопреносната система и на газоизмервателната станция "Долни Дъбник". Тези количества вече са доставени. С "Дексиа" е подписан контракт и през юни за други 14 млн. куб. м, които са втечнен газ на виртуална точка и ще бъдат доставени през третото тримесечие на годината.

Договорът с ДЕПА за 144 млн. куб. м бе сключен през април след търг, в който участваха и "Дексиа" и "Колмар", но гръцката държавна компания предложи най-ниска цена на доставка на суровина за нагнетяване в газохранилището в Чирен.

Също през април са сключени и два договора с холандското поделение на швейцарския търговец "Колмар". Те са за общо 137.8 млн. куб. м втечнен газ с доставки през второто и третото тримесечие на 2019 г.

Вносът поскъпва

Като цяло "Булгаргаз" отчита ръст на газовите доставки за полугодието от 0.76 на сто. Средната цена на входа на газопреносната ни система през шестте месеца на тази година е била 44.38 лв./МВтч, докато за същия период на 2018 г. суровината е струвала 33.47 лв./МВтч.

Вечният длъжник

От отчета на дружеството става ясно, че общинската "Топлофикация София", чийто газов дълг за 100 млн. лв. бе изкупен миналия септември от собственика на "Булгаргаз" – "Българския енергиен холдинг", към края на юни 2019 г. има нови просрочени 110 млн. лв. за получено и неплатено синьо гориво. Дори към днешна дата борчът на столичното парно вече е 114 млн. лв., уточниха от държавната фирма пред Mediapool.

Сред несъбраните вземания на газовия доставчик са и 14.3 млн. лв. от "Лукойл Нефтохим Бургас", но от компанията обясниха, че това е вземане с ненастъпил падеж – тоест плаща се по-късно. Като чисто просрочени в отчета фигурират и 6.5 млн. лв. дългове на ТЕЦ "Варна", но през юли газифицираната централа на Доган и бившия транспортен министър от кабинета на Пламен Орешарски Данаил Папазов, погасила близо 4.5 млн. лв. от борча и така ѝ остава да плати още малко над 2 млн. лв., за да си изчисти сметките с "Булгаргаз", казаха от газовата компания.

След сключените договори за алтернативни газови доставки шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви пред парламентарната комисия по енергетиката, че тази политика на сключване на контракти след изгодна оферта от търговци ще продължава. Газовото дружество следи постоянно цените на спотовите пазари, за да прецени и дали да обявява нови търгове за доставка, както при спечеления от ДЕПА. Продължават и започналите заради антимонополното споразумение между "Газпром" е ЕК разговори с "Газпром Експорт" за намаляване цените по дългосрочния договор, за който Брюксел установи, че е сключен под натиска на господстващото положение на руския газов концерн.

Споделяне

Още от Бизнес