Спад с 10% на китайския износ

Спад с 10% на китайския износ

Китайският износ регистрира сериозен спад от 10% на годишна база през септември, предадоха информационните агенции.

Стойностите са далеч под прогнозите, като според анкетираните от Ройтерс икономисти износът трябваше да се свие с 3%, а вносът – с 1% на годишна база. Това на практика е поредно влошаване на китайския експорт, за което обаче не е ясно дали ще доведе до забавяне на икономиката на страната.

Вносът от своя страна се понижава през септември с 1.9% на годишна база след августовския ръст от 1.5%. Влошаването на импорта е проблем от гледна точка на усилията на китайските власти да да преориентират икономиката на страната към растеж, базиран върху вътрешното потребление.

"Данните досега показват, че спадът в обема на вноса на ключови суровини, включително желязна руда и мед, е отчасти отговорен. Това може да е ранен сигнал, че скорошното възстановяване на икономическата активност губи инерция", коментира Джулиан Евънс-Причард, икономист за Китай в Capital Economics, цитиран от Investor.bg.

Слабите данни за търговията вероятно ще засилят притесненията за състоянието на икономиката на страната, която регистрира растеж от 6.7% за първото полугодие на 2016 г.

Азиатските пазари на акции реагираха негативно на китайските данни, като японският фондов индекс Nikkei се понижи с 0.39%, южнокорейският Kospi - с 0.9% и австралийският ASX200 - с 0.71%, съобщи БНР.

Европейските борси също отвориха под натиск от продажби. В началото на търговията в четвъртък общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0.95%, немският DAX падна с 1.3%, френският CAC40 - с 1.34%, а британският FTSE100 - с 0.78%.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?