Спад с 35% на чартърите до морските летища това лято

Ангелкова ще удължава морския сезон до края на октомври

Николина Ангелкова. Сн. БГНЕС, архив

С 35% по-малко са планираните засега чартърни полети до летищата във Варна и Бургас. В същото време между 30 и 40 на сто от хотелите в двата големи морски курорта – "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", ще останат затворени през този сезон заради липсата на туристи. Министерството на туризма ще се опита да спаси частично сезона с удължаването му и през октомври.

Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която във вторник обяви, че се очаква първите чужди туристи по Черноморието да кацнат у нас на 26 юни. Тогава на летището в Бургас грябва да пристигнат чартърни полети от Амстердам и от различни градове в Германия. Също от Германия са и очакваните полети на 29 юни на летището във Варна.

"От следващата седмица се очаква да започне постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори и авиопревозвачи, които оперират на нашия пазар", допълни Ангелкова. Тя уточни, че към момента планираните чартърни полети от 25 юни до края на септември за летището в Бургас са над 10 600, а за това във Варна - над 6400.

Миналата седмица кметът на Бургас Димитър Николов коментира, че заради увеличения брой на заразени с коронавирус у нас само за юли са анулирани 150 от предварително заявените чартъри до града. Ръстът на позитивните случаи отложи и старта на туристическите полети до аерогарата, а очакваните на 26 юни първи туристи също можело да не дойдат.

Според Ангелкова обаче в предстоящите рекламни кампании на България като туристическа дестинация в чужбина страната ще се рекламира като сигурна дестинация от здравна гледна точка.

Към момента няма информация до колко пълни с туристи са заявените полети от чужбина. Ангелкова каза обаче, че по информация към миналата седмица между 30 и 40 на сто от хотелите в "Златни пясъци" и "Слънчев бряг" ще останат затворени през това лято.

Според Ангелкова възможността българската държава да финансира чартърните полети от чужбина с по 35 евро на седалка ще позволи летният сезон да бъде удължен до края на октомври. Според нея в средата на юли ще е ясно дали тази надежда за късно море ще стане реалност. Тогава трябвало да има информация колко и от кои пазари ще са полетите през октомври. Очаквало се с тях да дойдат основно туристи от Германия, които да посетят България с цел балнео или спа туризъм по програми на германските здравни каси.

Ангелкова, която през лятото често се включва в инспекции и проверки по плажовете, се закани, че и през предстоящия сезон контролът върху сектора ще е безкомпромисен. "При старта на активния летен сезон, който тази година започва с месец по-късно, сме направили всички срещи с контролните органи и местните власти, предстоят такива и по места, за да се уверим, че предлаганият туристически продукт ще съответства изцяло на изискванията на закона", заяви министърът.

Ангелкова каза, че всеки представител от сектора е уверил, че ще се постарае да предложи качествен туристически продукт.

За привличането на повече български туристи по Черноморието и за подпомагане на сектора Народното събрание въведе по предложение на туристическото министерство възможност за нулеви или намалени концесионни такси и наеми за плажовете. Срещу това частните им стопани трябваше да намалят цените на чадърите и шезлонгите, или да ги предлагат безплатно. В последните седмици обаче валят сигнали, че за сметка на безплатните на теория плажни принадлежности туристите са принуждавани да плащат за други услуги като интернет, задължително шалте или пък да дадат повече пари за напитка на пясъка в сравнение с цената ѝ в плажното кафене.

От направена до момента проверка за скъпи чадъри на плажа "Слънчев бряг - юг" се оказало, че солената цена е плод на техническа грешка, платена е само от един турист, а всички останали давали по 4 лева за чадър и по толкова за шезлонг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес