Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спад в продажбите отчитат 2/3 от фирмите през 2010 г.

0 коментара
Спад в продажбите отчитат 2/3 от фирмите през 2010 г.
Икономическата криза се е отразила крайно негативно върху обемите на производство, на продажби и търговския оборот през изтичащата година, става ясно от данни на Българската стопанска камара (БСК), представени в понеделник

Седемдесет и четири на сто от запитаните посочват, че продажбите им са намалели, други 14% декларират запазване на нивата от предходната година и едва в 12% от случаите има нарастване на продажбите, става ясно от изследването "2010 през погледа на бизнеса", проведено в първите две седмици на месец декември. Основна част от анкетираните са били микро и малки предприятия.

Аналогични са резултатите и по отношение обемите на производство – в 64% от случаите те намаляват, 28% от запитаните са запазили производствените обеми, а едва 8% от фирмите са увеличили производството си. Почти същата е и пропорцията при работните места – 53% от анкетираните фирми са предприели редукция на персонала си, 42% са предпочели да запазят нивото на заетост, а едва 5% са наели нови работници.

По отношение нивото на търговския оборот през 2010 г. спрямо 2009 г. всеки трети анкетиран (31%) твърди, че не е настъпила промяна в нивото на търговския оборот. 29% отчитат спад между 10 и 30% спрямо предходната година, за 24% от анкетираните намалението е с 30 до 50 %, а 16% декларират нарастване на този показател.

Кризисните условия за правене на бизнес са се отразили сериозно и върху финансовата стабилност на фирмите. На въпрос "Имате ли проблеми при изплащане на банковите си кредити?" 26 на сто от запитаните отговарят, че им се е наложило да преструктурират кредитите си, 12 % признават, че имат просрочени плащания, но други 28% твърдят, че успяват да обслужват безпроблемно кредитите си.

Просрочени несъбрани вземания от контрагенти отчитат 76 на сто от анкетираните. В 59% от случаите длъжници са юридически лица, 15% - държавни и общински структури, 9% физически лица. В 29% от случаите просрочието надхвърля 1 година, става ясно от изследването.

Най-голямата част от несъбраните взимания са в порядъка между 10 и 50 хил. лв. - 33%, следвани от тези под 10 хил. лв. - 30% и между 50 и 100 хил. лв. между 16%. Съдебните процедури за събиране на вземания продължават най-често повече от година, а след присъждане на решение е почти невъзможно вземането да бъде събрано.

На този фон анкетираните оценяват антикризисните действия на правителството като "по-скоро неуспешни" (39%) или "неуспешни" (29%), а положителна оценка дават 19% от запитаните. 13 % се затрудняват да преценят.

По отношение прогнозата на предприемачите за развитието на икономическата криза през следващата година надделява оптимизмът – 63% очакват през 2011 г. тенденциите да се успокоят, 8% се затрудняват да преценят, но според 29% от запитаните кризата ще се задълбочи. Това в голяма степен предопределя и бизнес намеренията на фирмите за 2011 г., като 29% от тях планират да преразгледат инвестиционната си програма, 13% възнамеряват да се ориентират към други дейности и пазари, а почти всеки трети (30%) все още няма яснота относно бъдещите си планове, става ясно от анализа на стопанската камара.

12% от отговорилите имат планове да съкратят работните места. Едва 3% планират да увеличат броя на работните места във фирмите си, а увеличение на производството си вече обмислят 12% от запитаните. 1% планират да увеличат производството си. В тази сфера се запазва миналогодишната тенденция

И тази година оценката на бизнеса за нивото на престъпност и корупция в страната е по-скоро негативна.

Според данните на стопанската камара 35% от запитаните смятат, че нивото на престъпност е останало без промяна спрямо 2009 г., според 46% от бизнесмените корупцията е запазила равнището си от предходната година. Според 18% от анкетираните корупцията се е увеличила, а 22% смятат, че ръст бележи престъпността. Положителна тенденция е, че е нараснал процентът на анкетираните, които смятат, че престъпността е намаляла - 11% през 2010 г. срещу едва 1% през 2009 г. По аналогичен начин стои и въпросът с корупцията, за която 10% твърдят, че е намаляла през 2010 г., докато през 2009 г. този процент е бил едва 3. Между 26 и 32% от анкетираните се затрудняват да дадат отговор.

Сферите, където най-често се наблюдават случаи на корупция, според запитаните са: обществените поръчки и еврофондовете (66 %), съдебната система (52%), здравеопазването (43%), лицензионните, разрешителните и регистрационните режими (34%) и митническото обслужване (25%). 8% са дали други отговори, сред които: данъчна администрация, ДАИ, КАТ, МВР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.