Спада доверието на потребителите в икономиката ни

Песимизъм за подобряване на финансовото състояние и очаквано повишаване на цените

Спада доверието на потребителите в икономиката ни

Доверието на българските потребители в общата икономическа ситуация в страната намалява с 2.9 на сто през октомври 2014 г. спрямо равнището от преди три месеца, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ) в сряда. Доверието е спаднало повече в големите градове – с 3 на сто, а в селата – с 2.8 пункта.

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца , са по-неблагоприятни спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели намаляват съответно с 4.2 и с 2.5 пункта, посочват от НСИ.

По-песимистични в сравнение с юли са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, в резултат на което балансовият показател се повишава с 5.4 пункта. Същевременно и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца преобладават предвижданията, че тя ще продължи да се увеличава.

Последната анкета отчита влошаване на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, като и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са по-резервирани.

Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за "покупка на кола”, за "покупка или построяване на жилище (вила)” и за "подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца, сочи проучването на НСИ.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?