Спада мотивацията на гражданите за евровота

Спада мотивацията на гражданите за евровота

С наближаването на датата за избора на български представители в Европейския съюз, активността на избирателите продължава да намалява, като демотивацията най-силно е засегнала симпатизантите на БСП. Това сближава позициите на червените с тези на ГЕРБ при бъдещото гласуване, сочи проучване на социологическа агенция “Алфа Рисърч”, проведено между 10 и 17 април и оповестено в неделя.

От март до април делът на твърдо решилите да гласуват спада от 31,8 процента на 27,2 процента. Към традиционно негласуващите граждани обаче се присъединяват и привърженици на БСП и СДС, докато останалите политически сили запазват процента на подкрепата си. Само сред симпатизантите на ГЕРБ се забелязва мотивация и последните данни сочат, че те са увеличили. Макар и само с процент до 13,9 на сто евентуални гласове, това изтласква партията с неформален лидер столичния кмет Бойко Борисов по-близко до позицията на БСП, която съответно е спаднала с три процентни пункта до 17 на сто .

Според социологическите данни така БСП ще получи шест мандата за европарламента, а ГЕРБ само с един по-малко. Възможно е обаче и обръщане на нещата в последните дни на предизборната кампания в резултат на силното влияние на лидера на ГЕБР и лицата в листата и заради слабата мотивираност на БСП-симпатизантите, посочват от “Алфо Рисърч”.

ДПС запазва високата си мобилизация и с 6, 7 процента начална поддръжка щи получи три сигурни мандата.

Симпатизантите на Атака, подобно на тези на БСП, не проявяват особен интерес към европейските избори. Въпреки това партията запазва ядрото си  - 5,6 процента и за момента може да разчита на два мандата.

От десните и дясно-центристките партии само НДСВ има сигурни шансове за присъствие в Европарламента с 4,4 процента подкрепа от всички избиратели, което е 8,9 процента от гласуващите. При това положение резултатът за жълтите се колебае между един и два мандата.

Позициите на НДСВ до голяма степен ще зависят от способността на СДС да прескочи условната бариера от 5,56 процента от гласуващите и от позициите на ГЕРБ, смятат от социологическата агенция.

СДС запазва 3,1 процента подкрепа от общия брой избиратели, но мобилизацията на електората му е спаднала почти двойно за последния месец.

За ДСБ биха гласували 1,5 процента от общия брой избиратели. Те са едни от най-силно мобилизираните да гласуват, но при очертаващата се към днешна дата ситуация дори и твърдата подкрепа не е достатъчна да осигури мандат за ДСБ. Шансовете за партията са само в рязка мобилизация на нови привърженици.

С изключение на Петър Стоянов, Димитър Стоянов и Филиз Хюсменова, всички останали водачи на листи са слабо разпознаваеми, показва проучването. Въпреки това хората отново ще гласуват за партии, а не за личности. Едва 15 на сто твърдят, че способностите на конкретните кандидати са толкова важни за тях, че биха променили вота им. Според 32 на сто личностите са важни, но те не биха повлияли на това за коя листа да гласуват.

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?