Спада потокът от кандидати за убежище в Холандия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на кандидатите за убежище, пристигащи в Холандия, е спаднал през последните три месеца. Това съобщи в сряда Централното статистическо бюро на Холандия, цитирано от информационните агенции.

Бюрото посочва, че през януари в страната са регистрирани около 3300 бежанци. Това е почти четири пъти по-малко в сравнение с миграционния пик от октомври 2015 г. Тогава в Холандия са пристигнали 11 700 души. "Същевременно това е два пъти повече в сравнение с януари 2015 г.", отбелязва статистическото бюро.

Миграционната криза е една от централните теми на холандското председателство на ЕС през първата половина на 2016 г. Едновременно се предприемат усилия по няколко направления, включително по усилването на охраната на външните граници на ЕС и създаването на условия за бежанците в Турция.

Миналата седмица холандският премиер Марк Рюте каза, че предприетите мерки вече са позволили да бъде намален броят на идващите в Европа кандидати за убежище "от хиляди до неколкостотин на ден". Експерти обаче се усъмниха в тези цифри. В частност агенцията на ЕС за граничен контрол Фронтекс заяви, че "засега е твърде рано да се говори за напредък".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа