Спадът на чуждите туристи сведен до 0.8%, оптимизъм за зимния сезон

Спадът на чуждите туристи сведен до 0.8%, оптимизъм за зимния сезон

Спадът на чуждестранните туристи у нас от началото на годината до септември 2019 г. е сведен до 0.8 на сто спрямо същия период на миналата година, а в Министерството на туризма цари оптимизъм, че предстоящият зимен туризъм ще е отбележи ръст. Това стана ясно по време на среща в Банско на министъра на туризма Николина Ангелкова, на която бе обсъдена готовността на бранша за зимата.

За осемте месеца на годината чуждите туристи у нас са били над 7.8 милиона. Приходите от международен туризъм надхвърлят 2.3 млрд. евро ,което е спад от 0.3 на сто. При българските туристи обаче се забелязва ръст на нощувките, сочат представените от Ангелкова данни.

Записванията за зимата сочат, че около 60% от международните туристи ще бъдат от съседните страни, като очакваме ръстове по някои от водещите пазари. Предвиденият ръст в броя на местата за пътници в самолетите, пристигащи на летище София, през предстоящия зимен сезон от Великобритания например засега е 17%. Прогнозира се увеличение и на полетите от Германия със 7 на сто, Унгария 16% и др., съобщиха от ведомството в петък

Ангелкова отбеляза още, че Банско бележи над 8 процента ръст на летните туристи, които са надхвърли 77 хил. души.

Министърът заяви, че за предстоящия зимен сезон отново ще има силен контрол в курортите и ще има съвместни екипи с румънски и гръцки полицаи, които да следят за спазването на обществения ред и безопасността на туристите.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?