Спадът на чуждите туристи у нас се забавя

Чуждите туристи, посетили България през април, са с 5.4% по-малко, отколкото преди година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в сряда. В същото време обаче спадът на почиващите се забавя от началото на годината – през февруари отливът на туристи беше 10.6% на годишна база.

Данните са обнадеждаващи за туристическия бранш, който очаква наваксване на отлива на чужденци до края на 2009 г. и достигане до същия брой туристи както през 2008 г. Тази година обаче и чуждите, и българските туристи ще харчат по-малко, като приходите в сектора може да са с до 9% по-ниски отпреди година.

Докато чужденците намаляват пътуванията си до нас, все повече българи излизат зад граница. През април 2009 г. пътуванията на български граждани в чужбина са 482 929 или с 5.9% повече в сравнение с април 2008 година.

Внушително е увеличението на посещенията на български туристи в Гърция – 76.2% на годишна база, докато гърците са свили пътуванията си до България с 16.3%. Въпреки че все още не започнал активният туристически сезон, данните може да означават, че все по-голям брой българи ще избират гръцките морски курорти вместо родните черноморски комплекси.

Според данните на НСИ, 54.7% от българите пътуват в чужбина със служебна цел, 24.3% с цел туризъм, за гостуване – 17.7%, и други – 3.3%.

През април 2009 г. посетилите страната чужденци с цел почивка и екскурзия формират най-големия относителен дял от общия брой посещения - 33.8%, следвани от транзитно преминаващите - 26.2%, със служебна цел - 22.9%, по други причини - 14.5%, и гостуване - 2.5%.

Споделяне

Още от Бизнес