Спадът на еврото не е причина за притеснение

Спадът на еврото не е причина за притеснение

Плавното спадане на еврото няма да се отрази негативно на българската икономика, дори обратното, увери финансовият министър Симеон Дянков във вторник.

"Ако поевтиняването е плавно до края на годината, най-общо казано българската икономика печели. Ако има внезапен срив, от което се притесняват всички финансови министри в ЕС, за България специално това пак не няма да е голяма тема”, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Дянков.

Той каза, че правителството било прогнозирало срива на еврото още в началото на годината и това било отразено в бюджетната прогноза.

"В момента този процес върви по-бързо, отколкото и ние очаквахме. Това за България, а и за държави, които са износители - по-малки държави - е положително. Защото в България 55 процента от износа ни е в евро, 45 на сто е в други валути – главно в долари. От тази гледна точка поевтиняването на еврото всъщност ни прави по-конкурентноспособни на трети пазари – в Близкия Изток, Азия, САЩ и т.н.”, коментира финансовият министър.

След което поясни, че спадът на единната европейска валута не е причина българите да се притесняват. По думите му "голямата тема”, която ще излезе, ако еврото се срине много бързо, е "какво прави монетарният съюз и какво ще прави Европа”.

По повод на идеята на партия "Атака” и разговорите на лидера ѝ Волен Сидеров с представители на управляващите, както и със самия Дянков за закон, чрез който да се сложи таван на лихвите по банковите кредити, министърът коментира лаконично: "Правителството не може да се меси в лихвите на търговските банки. Това не е пазарен принцип, БНБ може само да регулира”.

Дянков обаче смята, че в някои от предложенията на Сидеров имало "добри” идеи, които в бъдеще можело да бъдат използвани. Министърът обаче не пожела да каже кои са те, тъй като това било тема на "друг, по-дълъг разговор”.

"Всички търсим някакви нови решения за излизане от кризата. Понеже има тема, че българският бизнес може да се развива по-добре, ако лихвите на банките са по-ниски, приветствам всички идеи, които могат да се обсъждат”, посочи още той.

Според него е по-добре всички идеи да се обявяват публично, да се обсъждат, отколкото "да се държат тайно и после да влизат в парламента без обсъждане”.

Споделяне

Още от Бизнес