Спадът на населението на България обявен за "най-печалното събитие на 2012 г."

Центърът за демографска политика в Русе разпространи в четвъртък класация на "десетте най-печални събития в България” за 2012-а година. За анализа са използвани данни на Националния статистически институт, Агенцията по заетостта и международни изследвания.

На първо място в печалните събития е фактът, че населението на България е под седем милиона жители. С това страната е заела първо място в света по скорост на намаляване на населението.

На второ място специалистите поставят рязкото намаляване на ражданията в страната. За миналата година са се родили малко над 62 700 бебета, което се посочва като най-ниската раждаемост през историята на Третото българско царство.

В печалната десетка влиза и смъртността в България, която, по този показател и по високата безработица, е станала европейски шампион.

В топ десет са включени и нарастването на обезлюдените селища и социалните конфликти.

Според Искрен Веселинов, председател на демографския център, качеството на мислене също е спаднало. "Като десета позиция в нашата негативна класация сме записали спадането на интелигентността на нацията, където ние заемаме 47-о място от 113 страни. Само преди десет години ние сме били 22 места нагоре", казва той, цитиран от БНР.

В печалните събития има и позиция за благополучието на нацията. По този показател сме на 140-о място от изследваните 155 страни.

Споделяне

Още от България