Световната банка в прогноза за България:

Спадът на работната сила наполовина до 2050 г. ще окаже драматично влияние на икономиката й

Спадът на работната сила наполовина до 2050 г. ще окаже драматично влияние на икономиката й

Работната сила в България ще намалее почти наполовина до 2050-а година и през следващите петнайсет години страната ще усети най-силно в света този спад. Това прогнозира Световната банка в последното си изследване за икономическия растеж в България, представено от регионалния директор на банката Питър Харолд в четвъртък на специална конференция в София.

"Прогнозираме спад в българската работна сила около 45 %, това ще има и явно отражение върху бюджета. Затова министър Дянков сигурно е притеснен. Влияние ще има и върху пенсионната система, както и върху ключови икономически стратегии" каза директорът в банката, обръщайки се към финансовия министър Симеон Дянков, който присъства на представянето.

Според данните от изследването България е най-бедната държава сред страните членки в ЕС и разходите за социална защита са особено ниски.

Световната банка отчита и постиженията ни, като това, че разликата между доходите на българите и средните за Европа е намаляла и българският публичен дълг е на второто най-ниско равнище в Европейския съюз след Естония.

Международната институция препоръчва страната ни трябва да работи основно върху подобряването на бизнес средата, иновациите и зеления растеж на икономиката. Трябва да се повиши производителността на труда и да се работи за по-ефективно държавно управление, предупреди Питър Харолд.

Финансовият министър Симеон Дянков бе далеч по-оптимистичен. След като призна, че ниските доходи на хората, демографската криза и енергийната независимост на страната са трите основни проблема пред нея, той направи любимото си сравнение, че "до четири-пет години средният българин ще е по-богат от средния грък".

"До десет години ще достигнем 50% от стандарта на средния европеец. Причина за това са дълбоката рецесия в някои страни в ЕС и добрите темпове на българската икономика", мотивира се още финансовият министър. Той каза, че България ще отчете ръст на БВП за третото тримесечие, докато в Гърция ще има спад от 7.3 на сто.

През миналата година у нас се върнаха 30 хиляди млади хора предимно от Гърция, през тази - очакваме още 40 хиляди - най-вече от Испания и от Кипър, посочи още Дянков. По думите му целта е на връщащите се българи да се осигури работа, така че те да останат трайно в страната.

Според финансовия министър Симеон Дянков енергийната независимост на България е сред трите основни предизвикателства през следващите 5 до 10 години. Той посочи кой е най-големият проблем на страната: "Корупцията в съдебната система и въобще организацията в съдебната система ни излага като държава", заяви Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес