Спадат приходите на българския промишлен център в Москва

Според МИЕТ Москва признава дипломатическия статут на имота

Спадат приходите на българския промишлен център в Москва

Един от най-големите български имоти зад граница - промишленият център в Москва, има приходи от около 3.5 млн. лева през миналата година, които са дошли основно от наеми в сградата.

Това е спад на общите приходи на центъра в сравнение с 2010 година, когато центърът е осигурил 4.13 млн. лева. През 2009 година са осигурени малко над 4 млн. лв. постъпления от наеми.

Центърът има сключени договори към момента с около 80 фирми. През последните две години броят на фирмите, които се помещават в центъра, варират между 80 и 96. Това показва справка на министерството на икономиката и енергетиката поискана от Mediapool.

Българският промишлен център се състои от сгради с офиси и складови помещения, като към него работят десет души. Бюджетът за издръжката му през последните три години е средно около 1.1 млн. лева.

През последните години центърът се прочу със серия от скандали и стана причини за напрежение между България и Русия. Oт Министерството на икономиката и енергетика съобщиха обаче, че към момента центъра има дипломатически статут и той се признава от Русия.

През 2009 година руски спецчасти нахлуха в него заради фирма, произвеждала пиратски дискове, като случаят повдигна въпроса дали Москва признава дипломатическия статут на центъра. Казусът бе заплетен, след като края на мандата на тройната коалиция бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров сам бе издал заповед за отпадане на дипломатическия статут, от която българската страна се отрече по-късно и София обяви, че настоява той да си остане.

От МИЕТ съобщиха, че през последните три години не са постъпвали сигнали за нарушения в дейността на центъра. В края на 2009 и началото на 2010 г. обаче е имало оплаквания от фирми-наемателки в центъра на промишлеността. Инспекторатът на ведомството е провел проверка и е открил нарушения във връзка с неправилно отдаване под наем на офисни, жилищни и складови помещения.

До 2010 година директор на центъра бе Малина Божинова, която е снаха на висшия БСП-функционер Георги Божинов.

В момента шеф е ген. майорът от резерва Кирил Мазнев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес