Спадът в икономиката се задълбочава до 4.8% през второто тримесечие

Спадът в икономиката се задълбочава до 4.8% през второто тримесечие

Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) в България през второто тримесечие на годината е 4.8% спрямо същия период на миналата година. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в понеделник. За сравнение - през 2008 г. за същия тримесечен период е отчетен ръст на БВП от 7% на годишна основа – един от най-високите тримесечни нараствания в Централна и Източна Европа.

Данните показват, че спадът в икономиката продължава да се задълбочава, след като за първото тримесечие той бе 3.5%, а за четвъртото на миналата година имаше ръст, макар и вече забавен, от 3.5%.

За първото полугодие икономиката се свива с 4.2% в реално изражение спрямо същия период на 2008 г. На този фон не са лишени от основание прогнозите, че за цялата 2009 г. свиването на БВП може да надхвърли 6%, а според МВФ да стигне и 7%. Опасенията както на новия финансов министър Симеон Дянков, така и на независими експерти са, че в България кризата ще продължи да се задълбочава през есенните и зимните месеци на фона на вече започващия подем в развитите европейски икономики. Обяснението е, че навлизането на кризата в България се е забавило с няколко месеца.

През второто тримесечие БВП достига 15.8 млрд. лв. по текущи цени.

Създадената от отраслите на икономиката брутна добавена стойност (БДС) е 13.1 млрд. лв. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. БДС реално се свива с 3.4%. Най-голямо е намалението на БДС в индустрията – с 9.8% спрямо същия период на миналата година. Секторът на услугите бележи ръст на добавената стойност с 0.3%, а аграрният – свиване с 6.6%.

Миналата година отличната селскостопанска реколта и добрата ѝ реализация бяха в основата на годишния ръст на БВП с 6%, въпреки относително малкия дял на агросектора в съвкупната добавена стойност на икономиката.

За полугодието създаденият БВП е 29.8 млрд. лв. Брутната добавена стойност за икономиката е 24.7 млрд. лв. и реално намалява с 3.1% спрямо първото шестмесечие на миналата година. Добавената стойност в индустрията се свива с 11%, в агросектора – с 6%, а при услугите има слаб ръст от 1.3%.

Разходите за индивидуално потребление намаляват със 7.1%, а инвестициите в основен капитал – с 14%.

За първото полугодие износът на стоки и услуги намалява с 18.2%, а вносът - с 24.2%.

България е ограничена в маневрите заради валутния борд

Оценките на външните експерти за състоянието на българската икономика и перспективите пред страната за излизането от кризата са противоречиви – от прогнози за бавно възстановяване до относителен оптимизъм на фона на другите страни от балканския регион.

Според Мери Стокс, главен анализатор за Югоизточна Европа и Прибалтика в американската агенция за икономически анализи RGE Monitor, утежняващ фактор за бавното излизане от рецесията е наличието на валутен борд.

"През първото тримесечие свиването на икономиката в България беше малко по-малко, отколкото в други източноевропейски държави, но България има валутен борд, няма гъвкав валутен обмен и това затруднява износа", казва Мери Стокс пред радио Дойче Веле. "Той се конкурира с износа от държави с гъвкав обмен и ниски валути. Те са в много по-добро положение. За България ще е трудно да се възстанови от сегашната си ситуация, след като няма гъвкавост на валутния обмен, която да смекчи ефекта от свиването на икономиката", смята тя.

Оценката на агенцията за цялостната ситуация в страната е "предпазливо положителна", казва още Мери Стокс.

Според нея обаче, ако бъде премахнат валутният борд и настъпи обезценяване на валутата, това ще се отрази зле на частните лица и компаниите със заеми в чужди валути. "Ще има лавина от просрочени заеми. Хората в България имат доверие във валутния борд, той е котва за фискалната политика и има ред положителни елементи", признава икономистът.

"От една страна, новата партия, която спечели властта, показва желание да се обърне към МВФ, ако се наложи. Правителството призна икономическите проблеми на България, вместо да ги игнорира, и това е добър знак", продължава Мери Стокс, като напомня, че все пак ГЕРБ има малцинство в парламента.

"Доброто" на кризата: По-лесно ще кандидатстваме за еврозоната

Според икономическото звено на гръцката "Юробанк И Еф Джи", мажоритарен собственик на Пощенска банка, БВП на България ще намалее с 6% през 2009 г. и още 2% през 2010 г. Според анализаторите на банката темпът на забавяне на икономиката на страната ни на фона на съседните държави е значително по-малък.

Свиването на българската икономиката има положително отражение върху дефицита по текущата сметка и нивото на инфлацията, смятат икономистите на банката. Очаква се дефицитът по текущата сметка да намалее наполовина и да достигне 12% от БВП. Вече се наблюдава и спад в инфлацията и прогнозите са тя да е 2.5% за 2009 г.

Понижаването на инфлацията може да улесни България в амбицията ѝ да стане част от еврозоната, като спомогне за покриването на един от ключовите Маастрихтски критерии за конвергенция, смятат от "Юробанк И Еф Джи".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес