Спадът в строителството е 11.1% на годишна база

Спадът в строителството продължава, като през декември индексът на строителната продукция намалява с 11.1% спрямо година по-рано. Това показват сезонно и календарно изгладените данни на НСИ, обявени във вторник.

Така спадът в сектора продължава трета поредна година, но сега с по-бавни темпове. През 2009 г. произведената строителна продукция е била с 24.3% по-малко спрямо предходната, а през 2010 г. отчетеното намаление е 13.9%.

Ако в предишните две години спадът в строителството е бил основно заради намалялото изграждане на сгради, то през изминалата година причината е в спада на инфраструктурното строителство, което е намаляло с 16.6%. Това означава на практика, че правителството е намалило средствата, които е дало за пътища, магистрали, пречиствателни станции и други инфраструктурни обекти.

На месечна база строителната продукция е намаляла с 1.1%. Това показват данните на НСИ за декември спрямо ноември. През последния месец на годината строителството на сгради е намаляло с 1.8%, а на инфраструктурни обекти - с 0.2% спрямо ноември.

Споделяне

Още от Бизнес