Спадът във валутите на страните от БРИК е най-големият от 14 години

Спадът във валутите на страните от БРИК е най-големият от 14 години

Валутите на страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) поевтиняха през второто тримесечие на тази година с най-големите темпове от 1998 г. насам, съобщи агенция "Блумбърг".

При това бразилският реал, руската рубла и индийската рупия се оказаха лидери по скорост на поевтиняването сред валутите на всички развиващи се страни.

Инвеститорите масово изтеглят средствата си от тези пазари, което обуславя и понижението на валутните курсове. Така например в Бразилия броят на частните фалити достигна максимума за три години. На свой ред в Русия стойността на барел петрол за износ спадна до минимума за година и половина.

В Индия икономиката показа най-малкия ръст за девет години, а бюджетният дефицит се увеличи значително. Признаци на съществено забавяне има и в икономиката на Китай.

През второто тримесечие на тази година реалът поевтиня с 12%. Спадът на рублата бе 11.5%, а на рупията - 10%. Китайският юан поевтиня само с 1.2% или почти пет пъти по-малко, отколкото еврото, като трябва да се отбележи, че по време на кризата от 2008-2009 г. курсът на китайската валута не се промени. Експертите очакват, че паричните единици на Русия, Индия и Бразилия до края на годината ще загубят около 15% от стойността си.

Спадът в курсовете на валутите на страните от БРИК вече нанесе сериозен ущърб на много от големите корпорации. Така например производителят на потребителски стоки Procter & Gamble два пъти поред намали прогнозата си за печалбите заради загубите от колебанията в курсовете.

Страните от БРИК са най-големите развиващи се страни и са сред 12-те най-крупни икономики в света. Сумарният им брутен вътрешен продукт е над 13 трилиона долара или около една четвърт от световния брутен продукт.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?