Спадове по световните борси заради страх от инфлация

Азиатски индекс регистрира най-ниското си ниво от 15 месеца насам

Спадове по световните борси заради страх от инфлация

Спадове регистрираха основните индекси на световните борси в понеделник.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 потъна с 2.55 на сто в края на сесията, следвайки също толкова силния спад на основните индекси на Уолстрийт в петък на фона на опасенията от по-бързо втвърдяване на паричната политика в САЩ, съобщи Франс прес.

Никкей-225 изгуби цели 592.45 пункта и спадна до 22 682.08 пункта при закриването на търговията. Това е най-голямото понижение на индекса от около 15 месеца, отбелязва ДПА.

Причината са страховете от възобновяване на инфлацията и спекулациите за евентуална необходимост от затягане на паричната политика от страна на централните банки.

Основните индекси на Уолстрийт рязко се понижиха в петък при закриването на сесията, като Стандард енд Пуърс 500 отчете най-лошата си седмица от две години, а Дау Джоунс изгуби над 650 пункта, съобщи Асошиейтед прес.

За големия спад допринесоха най-вече компаниите от технологичния, банковия и енергийния сектор. Лихвите по облигациите силно нараснаха, след като правителството във Вашингтон отчете най-бързия темп на увеличение на заплатите от 8 години, пораждайки опасения от инфлация.

В края на сесията в петък промишленият индекс Дау Джоунс потъна с 665.75 пункта или 2.5 на сто до 25 520.96 пункта. По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 спадна с 59.85 пункта или 2.1 на сто до 2762.13 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак изгуби 144.92 пункта или 2 на сто до равнище от 7240.95 пункта.

Негативната тенденция продължи и в понеделник, като към края на деня Стандард енд Пуърс отчете спад от 0.23%, Дау Джонс - 0.13%, а FTSE 100 – 1.13%

На валутния пазар тенденцията беше разнопосочна: доларът поскъпна до 109.91 йени спрямо 109.75 йени в петък при закриването на търговете, а еврото отслабна до 136.92 йени спрямо 137.21 йени.
Котировките на Уолстрийт бяха повлияни и от наказателните мерки срещу банка "Уелс Фарго" (Wells Fargo), предаде Асошиейтед прес.

Акциите на банката се сринаха с 8 на сто днес, след като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ѝ наложи нови санкции заради откриване на фалшиви сметки на няколко милиона клиенти. След закриването на търговията в петък УФР обяви, че замразява растежа на "Уелс Фарго", ограничавайки активите ѝ до нивото им от края на миналата година. Мярката е в сила, докато финансовата институция не покаже, че е подобрила вътрешния си контрол.

Репутацията на "Уелс Фарго" пострада, след като тя призна, че е откривала фалшиви сметки на клиенти и е продавала автомобилни застраховки на хора, които не са имали нужда от такива.
Котировките на други банки също се понижиха. Акциите на "Боинг" (Boeing) поевтиняха с 2 на сто, а на "Катерпилар" (Caterpillar) - с 1 на сто.

Цената на петрола в Ню Йорк в началото на сесията отстъпи, повлияна от загубите на фондовия пазар и перспективите за увеличаване на американския добив.

Американският лек суров петрол с доставка през март поевтиня с 55 цента до 64.90 долара за барел на Нюйоркската търговска борса, съобщава електронното издание "Романди", позовавайки се на Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес