Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спънките пред газовата връзка с Гърция продължават

"Топливо-2" обжалва и предварителното изпълнение на проекта, но компанията още не е притеснена за реализацията му

24 коментара
Първата копка на проекта бе преди седмица, сн. БГНЕС

Въпреки че премиерите на България и Гърция направиха първа копка на строежа на връзката между газовите системи на двете страни преди близо три седмици, проектът не може реално да започне.

Причината е, че българската компания "Топливо-2" обжалва и определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предварително изпълнение на поръчката за доставка на тръби за газопровода. Процедурата бе спечелена от гръцката компания "Коринт Пайпуъркс" с цена за 58.2 млн. евро без ДСС при търсена максимална стойност от 60 млн. евро. Офертата на втория кандидат – "Топливо-2" на  Васил Щраков не бе допусната до отваряне на цената, защото не покрива предварителните критерии за участие в търга, а третият поканен претендент - турската "Ерсияш Челик Бору Санайъ", се отказа от надпреварата. Българската фирма обжалва избора на "Коринт", но КЗК позволи на проектната компания "Ай Си Джи Би" да сключи договор с "Коринт", докато тече производството по жалбата.

Междувременно в сряда от КЗК публикуваха на сайта си решение по жалбата на "Топливо-2" от 6 юни, според което тя се оставя без уважение. Причината е, че антимонополната комисия не е открила потвърждение на твърденията на българския претендент, че техническото предложение на гръцкия им конкурент не е трябвало да бъде допуснато, тъй като не е включвало редица важни документи. Отстраненият кандидат твърди още, че двете компании не са били третирани по еднакъв начин при извършваните от "Ай Си Джи Би" проверки на способността на посочените производители на тръби да изпълнят поръчката, както и при анализите на представените за технически проби тръби. "Топливо-2" смята, че е имало теч на информация от страна на комисията  към трети лица, което е компрометирало процедурата по провеждането на търга. КЗК обаче казва, че е проверила обстоятелствата и документацията по обществаната поръчка и възраженията на загубилия претендент не са основателни. Затова и "Топливо-2" ще трябва да плати разноските на "Коринт" и "Ай Си Джи Би" по делото в размер на общо 4 хил. лв. 

Решението обаче може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд и вероятно "Топливо-2" ще се възползва от тази възможност. 

Паралелно Върховният административен съд (ВАС) ще трябва да се произнесе по жалба на "Топливо-2" срещу разрешеното от КЗК предварително изпълнение на поръчката, за да не се блокира за прекалено дълго проуктът, докато върви съдебния спор..

От "Ай Си Джи Би" съобщиха пред Mediapool, че жалбата на "Топливо 2" ЕООД е препратена от КЗК към ВАС на 10 юни 2019 г.

"Нямаме все още копие от жалбата, не бихме могли да коментираме с какви аргументи "Топливо 2" ЕООД оспорва допускането на предварително изпълнение и защо счита, че няма налице особено важни държавни интереси, които в конкретния случай трябва да бъдат разглеждани с приоритет. Предвид кратките срокове, в които се развиват тези производства, очакваме до края на месеца ВАС да се произнесе", посочиха от дружеството, в което акционери с равен дял са "Българският енергиен холдинг" и италианско-гръцкото дружество "Посейдон".

От "Ай Си Джи Би" се надяват до средата на юли предварителното изпълнение да бъде потвърдено, което ще позволи договорът да бъде подписан. "Паралелно с това тече подготовката на договора със строителя, като процедурата не е обжалвана и решението вече е влязло в сила. Така че независимо от жалбата считаме, че на този етап няма съществен риск за пътната карта на проекта", допълват от проектната компания.

"От всички факти е видно, че в конкретния случай са налице особено важни държавни интереси, поради което сме на мнение, че предварителното изпълнение е добре обосновано и мотивирано от КЗК и няма причина ВАС да не го потвърди", посочва още "Ай Си Джи Би".

Първите тръби за 183-километровия газопровод от Стара Загора през Хасково до Комотини трябва да се доставят до четири месеца от подписването на договора, а цялото поръчано количество – за 12 месеца. Поради тази причина се смята, че жалбата не създава сериозен риск за реализацията на проекта, предвиден да влезе в експлоатация до края на 2020 г.

КЗК обосновава разрешението си за предварително изпълнение на поръчката със стратегическата важност на газовата връзка за България с капацитет от 3 млрд. куб. м газ годишно. Антимонополният орган приема, че интерконекторът е предпоставка за изпълнението на сключения от "Булгаргаз" договор за доставка на 1 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан. "Към настоящия момент датата на доставка по този договор е определена през втората половина на 2020 г., което означава, че газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г.", посочват от КЗК.

Комисията допълва, че ако търговската експлоатация на тръбата се забави, ще се активира клауза по договора на "Булгаргаз", според която държавният доставчик ще трябва да плаща за количествата газ, дори и да не ги получи. Това ще доведе до финансови загуби за "Булгаргаз", а отделно дружеството може да търпи сериозни санкции от страна на доставчика – азерската СОКАР, посочват от КЗК. "Загубите могат да достигнат размери от порядъка на няколко десетки милиони долара, което застрашава дейността на обществения доставчик и сигурността на доставките на природен газ на територията на страната. За да се предотвратят значителни по размер вреди, е необходимо да се допусне предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител, което ще позволи на възложителя чрез осигуряване на тръбите да изгради и въведе газопровода в експлоатация до датата, на която трябва да започнат първите доставки на газ", аргументира се регулаторът..

От проектната компания "Ай Си Джи Би" посочват пред КЗК, че газовата връзка е важна и за реализацията на интерконектора със Сърбия, тъй като ще я захранва, както и за планирания от правителството газов хъб "Балкан". Проектът е свързан и с реализацията на друг важен за региона проект – изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис, в който България иска да има дял.

Отлагането на строежа освен това ще застраши усвояването на европейско финансиране от 84 млн. евро, от които 45 млн. евро бяха отпуснати безвъзмездно за предпроектните проучвания, а 39 млн. евро наскоро бяха отпуснати по българската оперативна програма "Конкурентност". "Забавяне на доставката на тръби ще създаде обективна опасност от нереализиране на разходите в срок и загуба на значителни финансови средства", пише още в решението на КЗК за предварителното изпълнение на поръчката. В него се припомня и предоставената от българската държава гаранция за 110 млн. евро за отпускането на нисколихвен заем от Европейската инвестиционна банка за строежа. Този кредит трябва да се погасява по план, който е свързан с въвеждането на тръбата в експлоатация и забавянето на пуска ѝ застрашава вноските по заема.

Според текущия график за изпълнение на газовата връзка първата доставка на тръби се очаква през септември 2019 г. "Евентуално отлагане на подписването и старта на договора, ще измести първата доставка в зимния сезон, което от своя страна ще доведе до забавяне в графика за строителство на газопровода. Отложеното възлагане на един от основните договори за реализацията на Проекта препятства започването на дейностите по изграждането на газопровода, които са предмет на отделно възлагане. Доставката на тръби и строителството на газопровода са в тясна взаимовръзка и обусловеност и забавянето на изпълнението на който и да е от договорите поставя в риск целия проект", пише още в обжалваното от "Топливо-2" определение за предварителното изпълнение на доставката на тръби.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #24

  Гърция е ориентирана към създаване на втори порт за втечнен газ. Това взима ли се предвид, когато се строи газова връзка с Гърция?! Ние обикновен газ или втечнен ще си препродаваме?!

 2. Лизи Гугуткова
  #23

  Ilian Vassilev Както казах и при Веско - залозите за много високи и парите, които се плащат "под масата" са извън всякакви пропорции. Нека стане ясно - "Топливо -2 ", която се направлява, според медиите от Ковачки, с жалбата пред ВАС, разкри поръчителя си. Компания, която се жалва от несправедливост - стига до КЗК, стига и по нагоре, но НЕ обжалва и не спира предварителното изпълнение. Това е поръчка. Не се залъгвайте - действията на Топливо-2 се напътстват от "съветницитe" на високи позиции. А това не е случва от само себе си, винаги има монетарни мотиви. ДАНС спи, прокуратурата също. Или по-точно съучастват.

 3. Естествено
  #22
  Отговор на коментар #19

  Ясно, ясно.☺

 4. Коментарът е изтрит в 03:18 на 14 октомври 2023 от автора.
  #21
 5. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #20
 6. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #19
 7. Българофил
  #18
  Отговор на коментар #6

  Крият се, и още как - шеф на ,,Топливо-2" е синът на рубладжията Гоце, известен още и като Георги ПарАванов!

 8. Естествено
  #17
  Отговор на коментар #10

  Южен поток го спра Путин. Лично. Гледах изявлението му.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #16
 10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #15

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.