Спас Гърневски се кандидатира за кмет на Пловдив като независим

Бившият кмет от Пловдив Спас Гърневски ще се кандидатира като независим в кметските избори през есента, съобщи Дарик радио, позовавайки се на обръщение на Гърневски до пловдивчани. Той ще се състезава със сегашния кмет д-р Иван Чомаков, издигнат от синята партия. Информацията беше потвърдена от "Раковски"134.

Бившият председател на СДС-Пловдив и бивш кмет от 1995 до 1999 година, бе номиниран само от един клуб на сините в Пловдив. Заради това на 15 юни той си направи самоотвод още преди гласуването за кандидатите и в остра реч нападна листата от съветниците на СДС.

Десет дни след това обаче, той обяви независимата си кандидатура за кмет на Пловдив, като "най-добрата формула за управлението на града". Гърневски ще инициира и общоградски обществен съвет, в който да влизат представители на бизнеса, на медиите и на водещи институции в града.

Лидерът на пловдивската областна структура на СДС Йордан Бакалов каза пред mediapool.bg, че чул от журналисти за стъпката на Гърневски, но не познава съдържанието на декларация му. "СДС-Пловдив има излъчен кандидат за кмет, няма какво да коментирам", заяви Бакалов.

Муравей Радев коментира решението на Гърневски с думите: "негова работа, всеки гражданин е свободен да прави какво прецени". Радев отдавна не поддържал контакти с Гърневски, стана ясно от думите му.

Сините функционери смятат Гърневски за един от хардлайнерите на партията.

Той беше разследван за скандална сделка с автобусите Волво, внесени от фирма "Юнкер" за нуждите на градския транспорт в Пловдив, припомни Дарик радио.

Гърневски не отговаряше днес на мобилния си телефон, който бе включен на секретар.

"Подобно поведение е неприемливо за никой член на една партия. Утре общинското ръководство на СДС- Пловдив ще разгледа случая и надявам се да се стигне до решение в рамките на добрия тон", заяви по повод новината говорителят на СДС Николай Младенов. Той отказа да отговори на въпроса дали СДС ще изключи Спас Гърневски от партията.

Скандали в Българския демократичен форум заради споразумение с "Оборище"

Междувременно БТА съобщи, че синият депутат Васил Паница, който е и председател на общинската организация на СДС в Пловдив, напуска Българския демократичен форум /БДФ/.

Паница протестира по този начин срещу споразумението за общо участие в местните избори между БДФ и движение "Оборище". "Това е абсурдно споразумение и аз считам, че не е морално да оставам в БДФ, чието ръководство решава да си партнира с мандатоносителя на сегашното мнозинство", заяви синият депутат.

Председател на БДФ в момента е проф. Стефан Карастоянов от Софийския университет. Доскоро формацията бе оглавявана от Муравей Радев.

Областният председател на Форума и бивш управител на Пловдивска област Андон Андонов декларира, че остава в БДФ, но в знак на протест ще напусне ръководството. Той очаква оставки да депозират още десетки членове на партията. Не може да участваме в коалиция с "Оборище", след като трима наши членове са на челни места в листата за общински съветници на СДС, допълни Андонов.

Муравей Радев заяви пред mediapool.bg, че също остава в БДФ, защото "никога никого не напускам" и защото може по устава на СДС да запази двойното си членство. Той обаче уточни, че не споделя сближаването на БДФ с "Оборище". Радев смята, че след време съпартийците му ще се разкайват за погрешните си действия в подкрепа на "потъващия кораб на особата".

Още от България