Спас Илиев ще изкара още един мандат като военен прокурор на София

Спас Илиев ще изкара още един мандат като военен прокурор на София

Назначеният по времето на Никола Филчев военен прокурор полк. Спас Илиев ще изкара още един петгодишен мандат начело на Софийската военно-окръжна прокуратура (СВОП), реши Висшият съдебен съвет в четвъртък (ВСС).

Той успя да спечели срещу Нивелин Начев - прокурор в същата прокуратура. Спас Илиев стана шеф на Софийската военно-окръжна прокуратура в началото на 2005 година.

Още тогава ръководената от него институция се прочу след като наложи глоба на съдията по делото за убийството на Луканов Галина Тонева. Мотив за това бе, че съдията не изпълнил "разпореждане" на военен прокурор 28-те тома по делото да бъдат пратени в прокуратурата.

За петте години под негово ръководство СВОП води десетки разследвания за злоупотреби в Министерството на отбраната, но това така и не доведе до някакъв резултат.

На същото заседание ВСС назначи за зам.-шеф на военно-апелативната прокуратура Веселин Стоев, който и сега е на този пост. Стоев лесно преодоля слабата конкуренция на бившия говорител на Софийската военно-окръжна прокуратура кап. Илиан Георгиев.

Той за момента е отстранен от длъжност, защото се разследва вече над 2 години за нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент. Преди половин година Георгиев се оплака пред ВСС, че висши прокурори го репресират, но този случай засега няма развитие.

За районен прокурор на Царево беше избрана единствената кандидатка Катя Евтимова. До този момент тя бе временно изпълняваща същата длъжност. Името ѝ нашумя покрай имотните скандали в Приморско, но проверката показа, че тя не е възпрепятствала разследването.

В същото време обаче ВСС не успя да постигне консенсус и да избере шести заместник на градския прокурор на София Николай Кокинов. Кандидати бяха Мария

Нейкова, Чавдар Ангелов и Юлиана Петкова, но никой от тях не успя да събере необходимите 13 гласа.

Споделяне

Още от България