Спас Русев е предпочетен за купувач на "Булсатком"

Спас Русев е предпочетен за купувач на "Булсатком"

За купувач на най-големия доставчик на телевизия и медийни услуги в България "Булсатком" е предпочетена фирма на бизнесмена Спас Русев, който в момента е управител на фирмата "Вива телеком България", притежаваща БТК, в чийто надзор е Русев и която оперира бранда "Виваком". Техен собственик е "Юнайтед Груп", която притежава "Нова Броудкастниг Груп", а също така придоби вестниците на Делян Пеевски и няколко кабелни оператора, чиито абоняти прибави към портфолиото си.

Според информация на изданието "Капитал" Русев се е състезавал със собственика на "Теленор България" – чешкия инвестиционен фонд PPF, но предложението на свързаното с представителя на "Виваком" и "Юнайтед груп" дружество е било предпочетено. З ада се стигне до одобряването на сделката има няколко стъпки, ключовата от които е одобрението от Комисията на защита на конкуренцията.

Създаденото през април 2021 г. "Вива корпорейт България", притежавано от регистрираната в Люксембург фирма Viva Corporate със собственик Спас Русев, е предложила 120-130 млн. евро за оператора на сателитна телевизия "Булсактком", който е раздиран от акционерни спорове и има искане за обявяването му в несъстоятелност, което ще се гледа в следващите дни от съда. Предложението на PPF е било сходно като цена, но фирмата на Русев е предпочетена заради по-бързото плащане на сумата, твърди "Капитал".

Подаването на обвързващите оферти се е случило преди около две седмици. Чисто поручвателен интерес са проявили и други компании, но в наддаването не се е включил основателят на "Булсатком" Пламен Генчев, който при предишната процедура имаше кол-опция, даваща му предимство в търга при определени условия. Тя важеше до края на 2020 г. И след като според Генчев и екипа му тя не е била уважена, преди няколко месеца те започнаха арбитражно производство в Лондон.

Малко по-късно регистрираното в Лондон дружество Bulsatcom UK Holdco Ltd., което е шапка на едноличния собственик на "Булсатком" от години - базираното също в Лондон Bulsatcom Investment Limited, попадна под контрола на администратор - компанията Alvarez&Marsal Europe. Решението дойде от бившите кредитори на оператора, които станаха акционери и стопиха деля на Пламен Генчев до 20 на сто. Останалите са на люксембургската "Сейнт Андрюс", фирмата"Улас Инвестмънт" на финансиста Владимир Каролев, която представлява Българската банка за развитие, американските компании "Инвестмънт Партнърс" и "Сънрок Дискрешънъри Ко-Инвестмънт Фънд", които заедно със "Сейнт Андрюс" са контролирани от фондовете "Блентайър кепитъл" и "Блек рок" (Лондон).

Според британското законодателство назначаването на администратор замразява всякакви съдебни производства срещу компанията. Генчев и адвокатите му твърдят, че процедурата е започната, за да се спре арбитражното производство заради кол-опцията.

В опит да блокира продажбата Генчев заведе и дела в България от свързани с него фирми - "Бг топ мюзик" и "Розенфелд и ко", с искане за несъстоятелност на "Булсатком" и назначаване на синдик. От хода на делото се вижда, че съдът е отказал предварителни обезпечения и е насрочил следващо заседание за 10 август.

Ако сделката бъде приключена, Спас Русев може да получи най-големия доставчик на телевизия в страната с около 650 000 абонати на тази услуга и още 170 000 на фиксиран интернет. За 2020 г. компанията отчита приходи от 163 млн. лв. спрямо 193 млн. лв. година по-рано при загуба от 22.6 млн. лв. (131 млн. лв. през 2019 г.). Краткосрочните дългове към финансови предприятия (банки и фондове) са 152 млн. лв., а заедно със задълженията към доставчици, НАП и др. общият пасив е 247 млн. лв., посочва "Капитал".

Според изданието е възможно Спас Русев, който сключи сделката за "Виваком" с "Юнайтед Груп", да продаде новата си придобивка на БТК.

Така обаче "Юнайтед груп" ще получи огромен контрол върху разпространението на медийно съдържание в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?