Спас Русев разширява телеком бизнеса си със сделка в Албания

Преговаря с "Дойче телеком" и за операторите му в Румъния, Гърция и Македония

Спас Русев, сн. БГНЕС

Собственикът на "Виваком" Спас Русев е придобил от "Дойче телеком" оператора му "Телеком Албания" и е в преговори за придобиването и на дружествата на немската компания в Румъния и в Македония като част от намеренията на бизнесмена за експанзия на балканския пазар.

Сделката за продажбата на "Телеком Албания" на дружествата "Албания Телеком Инвести", което се контролира от Спас Русев и българския предприемач с албански произход Елвин Гури, бе обявена официално от "Дойче Телеком" в сряда. От съобщението става ясно, че дъщерната на телекома компания ОТЕ е продала за 50 млн. евро "Телеком Албания" на българските бизнесмени. Сделката е била финансирана със средства от албанския клон на Първа инвестиционна банка, информира "Капитал".

Според съобщението на "Дойче банк" предстои получаването на регулаторни одобрения и усвояване на финансирането, което се очаква да стане факт до края на юни 2019 г.

"Придобиването на компанията от силна и предприемачески настроена инвестиционна група гарантира растежа ѝ и създава условия за допълнителното подсилване на пазарната ѝ позиция", коментира в съобщението председателят и главен изпълнителен директор на OTE Майкъл Цамас.

"Продажбата на "Телеком Албания" е стратегическо решение в контекста на предефинираните приоритети и планове за растеж на OTE Груп", допълва Цамас.

"Това е първата стъпка към опита ми за консолидация на балканския телеком пазар", коментира Спас Русев пред "Капитал". "Продължават преговорите с "Дойче Телеком" за дружеството им в Румъния, където заради размера на сделката участвам с партньор, а на по-късен етап предстоят и разговори за Македония", допълва той.

Пред "24 часа" Русев посочва, че преговаря и за активите на "Дойче телеком" в Гърция.

"Впечатлен съм от политическото и икономическо развитие на Албания и смятам, че за няколко години ние като собственици на телеком там ще можем да покажем много по-добри резултати", казва още Русев пред "Капитал".

Според публикации в румънски медии активите на немския телеком на тамошния пазар се оценяват на над 1 млрд. евро. В Румъния "Дойче телеком" притежава бившия държавен телеком и отделно мобилен оператор, обяснява Русев. "Искам да придобия и двата и да ги слея, защото такава е тенденцията - да имаш и инфраструктура освен оператор, посочва той пред "24 часа".

Споделяне

Още от Бизнес