Спасени! 12-те момчета и треньорът са вън от наводнената пещера в Тайланд

Спасени! 12-те момчета и треньорът са вън от наводнената пещера в Тайланд

Спасителите успяха да изведат от пещерата в Тайланд и последното от 12-те момчета заедно с треньора на групата, които бяха блокирани от 23 юни, съобщиха световните агенции във вторник.

Днес бе третият ден от спасителната операция. Във всеки от предишните ѝ два дни бяха спасени по четири деца.
 
Всички спасени са настанени в болница в град Чанграй. 
 
В спасителната мисия участваха 90 водолази - 40 тайландци и 50 чужденци, от които 19 австралийци. Властите не използваха мини-подводницата на изобретателя Илон Мъск.
 
Спасителите извадиха децата от пещерата по дълги, тесни коридори, които представляват предизвикателство дори за най-опитните специалисти. Усилията за изваждането на момчетата и техния треньор се превърнаха в една от най-завладяващите спасителни операции през последните години, приковала вниманието на целия свят.
 
По-рано се обмисляха различни други варианти за изваждането на децата, включително да се чака месеци, докато те възвърнат силите си и докато приключи дъждовният сезон в Тайланд.
 
Спасителите обаче решиха да действа бързо заради очакваните поройни дъждове в района, а и защото кислородът в пещерата намалява поради многото хора, които влизат в нея. Бивш тайландски военноморски тюлен умря в петък, докато поставяше кислородни бутилки в пещерата, която е дълга 10 км.
 
Според данни на тайландските власти всяко от момчетата е било прикрепено към водолаз плюс още един, разположен зад него. По този начин те са се придвижвали през тъмните, мътни води в пещерните коридори. Всяко от децата е имало лицева маска, свързана с кислородна бутилка.
 
Първите извадени от пещерата 8 деца са в добро физическо и психическо състояние, но са гладни и всички са с признаци на инфекция, съобщиха властите вчера. Децата са оставени за наблюдение в болница за цялата седмица. Все още няма официална информация за състоянието на останалите деца и треньора. 

Децата са на възраст между 11 и 17 години. 
 
Спасените са поставени под карантина, за да се установи дали не страдат от някакви инфекции след престоя им в пещерата. Първите изследвания на осемте от тях показват наличие на инфекция при тях.
 
Празненствата за избавлението на отбора обаче са помрачени от смъртта на тайландски военен водолаз, който загина в петък при мисия за доставки на блокираните в пещерата в подготовка на спасителната операция.
 
Днес високопоставен представител на тайландското министерство за здравеопазването съобщи, че две деца се лекуват заради симптоми за пневмония. Всички деца носят слънчеви очила, за да свикнат с дневната светлина.
 
Децата няма да могат да се възползват от поканата на Международната футболна федерация (ФИФА) и да гледат финала на Мондиала в Москва на 15 юли.
 
"Те не могат да отидат. Те трябва да останат в болница за известен период", каза здравният представител пред представители на медиите, дошли в болницата в град Чианг Рай. "Вероятно те ще гледат телевизия", допълни той.
 
Във вторник премиерът на Тайланд Прают Чан-оча съобщи, че трябва да се въведат допълнителни мерки за безопасност на туристите, които искат да посетят пещерата, посочва Ройтерс.
 
Той каза, че достъпът до пещерата за посетители ще бъде временно преустановен до обезопасяването ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят