"Спаси София" издига кандидат за кмет на столицата

"Спаси София" издига Борис Бонев за кандидат за кмет на столицата.

"Спаси София" предлага един от основателите си Борис Бонев за кандидат за кмет на столицата, обявиха от самата организация във вторник.

Той ще бъде издигнат от инициативен комитет, а не от политическа формация.

"Аз няма да бъда нито усмихнатото лице на корупцията, нито кукла на конци", декларира Бонев. Той обясни, че ще работи за чиста, подредена, проходима, свързана, оживена и автентична София. Лансира и част от идеите си за промяна на столицата - да се създаде черен списък на фирмите, които не изпълняват качествено и навреме обществени поръчки; да се построи нов квартал на общински терен в северната част на София и да се заменят терени от застроените райони на столицата с места в новия квартал; да се работи за повече трамвайни линии. 

Бонев и "Спаси София" са написали и план за развитието на столицата за следващите години, който е дълъг над 300 страници. 

Освен с Бонев, организацията ще участва във вота и с предложения за районни кметове. Всички те също ще бъдат издигнати от инициативни комитети, научи Mediapool.

Преди обявяването на днешното решение, от организацията са водили разговори за участие в листата на "Демократична България", както призна преди ден съпредседателят на обединението Христо Иванов. Организацията и "Демократична България" обаче не са стигнали до съгласие. Трите партии от обединението са предлагали на "Спаси София" избираеми места в листата за общински съветници.

"Спаси София" придобиха популярност основно с критиките и предложенията си в сферата на транспорта в столицата. Те бяха сред основните защитници за запазването на трамвай № 6. Правиха подписка и внесоха предложение за пускането на нощни линии на градския транспорт, които вече са факт. Бяха сред основните критици на качеството на ремонта на бул. "Донкуков" и се бориха за запазването на паважната настилка по него. Активни са и по наболялата тема за чистотата на въздуха.

Организацията беше и сред критиците на ремонта на ул. "Граф Игнатиев". От информация на "Спаси София" тръгна скандала с промяната в крачка на проекта за подмяна на трамвайните релси по улицата. Той предизвика оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, както и разследване от прокуратурата, по което Крусев в последствие беше обвинен, че ощетил общината с над 919 хил. лева.

Освен, че са много активни в социалните мрежи, където натрупаха и голяма част от популярността си, "Спаси София" участват и в почти всяко значимо обществено обсъждане в града.

Фандъкова: Най-накрая се разбра, че тази инициатива е политическа

Още преди кандидатурата на Бонев да бъде обявена официално, настоящият кмет Йорданка Фандъкова се изказа за издигането му: "Стана ясно най-накрая, че тази инициатива е политическа, а не граждански. Желая им да работят наистина с желанието да променят града, а не само да пречат за неговата промяна, което често се случва. Всеки кандидат да работи за София е важен, но е важно да чуваме идеите, а не само критиките".

Въпреки че за пореден път каза, че през септември ще обяви дали ще се кандидатира за нов мандат, тя побърза да обясни, че не само "Спаси София" имат план за развитието на столицата.

"Имаме много ясна програма и план за промяната на града, включително и с новата визия за София, която да е в основата на цялостен нов общ устройствен план. Тя трябва да бъде разгледана до края на годината от Столичния общински съвет и следващата година да започне работата по новия общ устройствен план", каза Фандъкова. "Визия за София" се разработва от няколко години.

Въпреки че не обявила официално кандидатурата си, Фандъкова вече се държи като в предизборна кампания. Тя обясни във вторник, че има номинации от структурите на ГЕРБ в София, за което благодари, но крайното решение ще се вземе на по-късен етап.

Споделяне

Още по темата

Още от България